Go Back Email Link

Specjaliści od żywienia prześcigają się w teoriach, jakie produkty czy diety są najzdrowsze, czasami wręcz trudno za tym nadążyć. Jednak co do jednego wszyscy są zgodni, warzywa niewątpliwie leżą u podstawy każdej piramidy żywieniowej. Warzywa powinny być spożywane kilkakrotnie w ciągu dnia, dlatego czasami może nam brakować pomysłu na ich ciekawe podanie. Moja propozycja jest nie tylko niepowtarzalna, ale i jak zawsze wypełniona po brzegi cennymi wartościami odżywczymi. Kapusta doskonale sprawdzi się jesienną porą, kiedy dodatkowa porcja wit. C i beta karotenu wspomoże układ odpornosciowy, a wit. K poprawi krzepliwość krwi. Kapusta posiada tez właściwości oczyszczające, leczące stany zapalne, a dzięki obecności klejących śluzów roślinnych doskonale chroni śluzówki. Upieczona w piekarniku zyska wyjątkowy smak, a zanurzona w pesto przeniesie nas na inna planetę kulinarną. Zaserwujmy sobie kapustę inaczej niż zwykle.

Składniki

  • 1 główka kapusty białej pokrojonej na kształt ok. 2 cm. okręgów
  • niewielka ilość oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki zielonych oliwek bez pestek
  • 1/2 szklanki pietruszki
  • 1/2 szklanki świeżej bazylii
  • 1/4-1/2 szklanki orzechów włoskich lub słonecznika
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10min. dlaczego? przeczytaj poniżej
  • kilka łyżek oleju z czarnuszki lub oliwy z oliwek
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Pokrojoną kapustę posmaruj z dwóch stron niewielką ilością oleju kokosowego i delikatnie umieść na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, dopraw solą.
  • Piecz w temp. 200st.C przez ok. 15-20 min., do momentu aż brzegi delikatnie się zarumienią.
  • Oliwki, pietruszkę, bazylię, orzechy, sok z cytryny, czosnek i olej umieść w blenderze i zmiksuj do konsystencji pesto.
  • W razie potrzeby dodaj wiekszą ilość oleju.
  • Upieczone krążki kapuściane posmaruj pesto.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO OPRÓCZ DROGOCENNEJ KAPUSTY UŻYŁAM; oliwek, pietruszki, bazylii, orzechów włoskich, soku z cytryny, czosnku i oleju z czarnuszki?
OLIWKI- są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, szczególnie witaminy C, E, prowitaminy A oraz takich minerałów jak żelazo, miedż i wapń. Obfitują w korzystne dla zdrowia tłuszcze. Zawierają kwercetynę, wspomagającą układ odpornościowy i prawidłową pracę serca. Wykazują również właściwości ochronne przed występowaniem osteoporozy i komórek nowotworowych.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Jest źródłem potasu, witaminy A oraz witaminy K i kwasu foliowego, dzięki czemu może korzystnie wpływać na układ kostny i serce. Skrywa w sobie więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest jednym z warzyw o największej zawartości żelaza (w 100g aż 5-6mg), idealnie sprawdza się w leczeniu anemii. Obfituje w drogocenne dla zdrowia flawonoidy, chlorofil i aminokwasy. Doskonale wspomaga wątrobę i oczyszczanie nerek, usuwa nadmiar wody z organizmu. Działa rozkurczowo, co znajduje zastosowanie przy dolegliwościach bólowych (np. podczas menstruacji). Zapobiega niestrawnośći i redukuje wzdęcia. Zawarta w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
BAZYLIA-  źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia pracę układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
ORZECHY WŁOSKIE- są niezwykle odżywcze, zawierają witaminy B, mangan, magnez, żelazo i wapno. Są źródłem niezbędnych kwasów omega 3, które łagodzą stany zapalne w organizmie. Mogą korzystnie wpływać na obniżanie ciśnienia, pracę jelit, mózgu i serca.
SOK Z CYTRYNY- zawiera witaminę C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków sładających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.