Go Back Email Link

DYNIA TO KRÓLOWA JESIENI I BOHATERKA ZDROWIA

Kiedy sięgam daleko pamięcią na myśl o zupie z dyni mocno się krzywiłam. Dynia wydawała mi się mdła, bezsmakowa i nie wyobrażałam sobie umieścić ją w zupie. Dziś dynia jest moją kulinarną miłością, kocham ją pod każdą postacią. Skąd ta zmiana? Po prostu nauczyłam się ją przyrządzać, odkryłam, że dynia w odpowiedniej oprawie nabiera wyjątkowej, wyrazistej głębi smaku. Korzyści płynące z umieszczenia jej w Naszej diecie nie mają końca. Doskonale odkwasza, sprzyja odchudzaniu, wspomaga układ odpornościowy oraz leczenie nadciśnienia. Ale co najważniejsze, działa wprost magicznie na stan jelit, a przecież to właśnie one zapewniają zdrowie całego organizmu. Nie odmawiaj dyni i jedz ją jak najczęściej!

Składniki

  • 1 dynia piżmowa , przekrojona na połowę w poprzek
  • ½ papryki pomarańczowej lub żółtej
  • 1 cebula ,drobno pokrojona
  • 5 cm świeżego korzenia imbiru ,startego na tarce
  • 2-3 łyżeczki ghee
  • szczypta pieprzu cayenne
  • kilka listków rozmarynu
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • 3 ząbki czosnku ,rozgniecionego i odstawionego na 10min.(dlaczego?przeczytaj poniżej)
  • opcjonalnie ½ szklanki koncentratu kolagenowego
  • 1 l. wody
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • ½ łyżeczki curry

Przygotowanie

  • Dynię i paprykę ułóż na blaszce i piecz w temp.215st.C przez ok. 30-40 min.
  • Po upieczeniu paprykę umieść na talerzyku, nakryj dodatkowym talerzem i po 10 min. ściągnij z niej skórkę, z dyni usuń pestki i obierz ze skóry.
  • Na rozgrzanym ghee podsmaż cebulę na złoty kolor, pod koniec dodaj imbir, czosnek, curry i zioła, podsmaż ok. 1 min.
  • Dynię, paprykę oraz podsmażoną cebulę z ziołami umieść w blenderze, dodaj kolagen, wodę, dopraw solą i pieprzem cayenne, zmiksuj wszystko na gładki krem.
  • W razie potrzeby dodaj większą ilość wody.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU OPRÓCZ DROGOCENNEJ DYNI DODATKOWO UŻYŁAM: papryki, imbiru, czosnku, curry, ghee, koncentratu kolagenowego, rozmarynu, tymianku i soli kłodawskiej?
PAPRYKA- jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzęki luteinie i zeaksantynie korzystnie wpływa na wzrok.
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, antyrakowym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków sładających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
CURRY- jest mieszanką przypraw doskonale działających na system trawienny, łagodzi niestrawność, wzdęcia, uspokaja żołądek, wspomaga pracę wątroby oraz zmniejsza stany zapalne w organizmie.
GHEE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, usprawnia pamięć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Ghee dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego, nawilża tkankę łączną, utrzymuje elastyczność stawów (sprawdza się przy tzw. strzelających stawach). Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia, metabolizm. Nie obciąża wątroby, a wręcz ją w wspiera w spełnianiu swoich funkcji. Oczyszcza organizm z toksyn, potrafi przynieść ulgę w stanach gorączkowych i znajduje zastosowanie przy leczeniu anemii. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit, pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę oraz zmniejsza stany zapalne. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia się i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
KONCENTRAT KOLAGENOWY- jest bogaty w minerały, składniki odżywcze i przeciwzapalne. Zawarte w nim aminokwasy pomagają odbudować tkankę mięśniowa i łączną, leczą nieszczelną błonę śluzową układu pokarmowego, detoksykują wątrobę, oczyszczają krew i naczynia krwionośne. Koncentrat jest świetnie przyswajalną formą naturalnego kolagenu. Kolagen jest najczęściej występującym białkiem w organizmie, zbawiennie działa na kości, stawy, chrząstki, ścięgna, błony śluzowe, skórę, paznokcie i włosy. Kolagen pełni rolę „kleju”, który pomaga utrzymać ciało razem, zapewnia elastyczność i daje efekt odmładzający- czegóż chcieć więcej?!
ROZMARYN- jest bogatym źródłem antyoksydantów, unieszkodliwiających wolne rodniki i przeciwdziałających zapaleniom organizmu. Może korzystnie wpływać na obniżanie ciśnienia, wspomagać pamięć i koncentrację. Posiada właściwości chroniące narząd wzroku i opóźnia rozwój katarakty oraz zwyrodnienia plamki żółtej. Wspomaga utrzymanie prawidłowej mikroflory jelit.
TYMIANEK- ma działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne i rozkurczowe. Usprawnia trawienie i jest pomocny przy niestrawności. Łagodzi stany zapalne i infekcje górnych dróg oddechowych.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).