Go Back Email Link

WIEPRZOWINA NIE MUSI BYĆ NIEZDROWA

Mięso wieprzowe od dłuższego czasu owiane jest złą sławą. Odradza się jedzenia wieprzowiny ze względu na wysoką zawartość tłuszczu czy też powodowanie wielu chorób sercowo-naczyniowych. Czy jest to prawda czy mit? Otóż jednoznaczna odpowiedź nie istnieje, składa się na nią wiele czynników. Podstawowe znaczenie ma źródło pochodzenia mięsa, a więc istotne, aby gospodarstwa były ekologiczne, nie używały hormonów, antybiotyków oraz genetycznie modyfikowanej karmy. A jak się sprawa ma w przypadku tłuszczu? Dobry tłuszcz zwięrzęcy jest nam nięzbędny do wielu przemian zachodzących w organizmie oraz wsparcia funkcjonowania układu nerwowego czy krwionośnego. Nasi przodkowie nie eliminowali tłuszczy z pożywienia i wiele chorób cywilizacyjnych, które dziś stanowią plagę nie były nikomu znane. A więc wszystko zależy od jakości i ilości! Wieprzowina jest mięsem zróżnicowanym, moja dzisiejsza propozycja to polędwiczki, bogate w witaminy z grupy B, aminokwasy oraz minerały. Towarzystwo warzyw zapewnia daniu dodatkową porcję wartości odżywczych oraz błonnika. Potrawka jest szybka w przygotowaniu i zaskakuje wyjątkowym bogactwem smaku i koloru.

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe , pokrojone na cienkie, niewielkie kawałeczki
  • 1 papryka czerwona , pokrojona w grubsze paski
  • 1 papryka żółta , pokrojona w grubsze paski
  • 1 papryka pomarańczowa , pokrojona w grubsze paski
  • 1 cebula czerwona , pokrojona w grubsze pióra
  • opcjonalnie kilkanaście pieczarek , pokrojonych w paski
  • 400 g pomidorków campari
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • 1-2 łyżki smalcu
  • 2 ząbki czosnku , rozgniecionego i odstawionego na 10min.(dlaczego? przeczytaj poniżej)

Przygotowanie

  • Na rozgrzanym smalcu podsmaż mięso, dopraw solą i pieprzem.
  • Pomidory zalej w naczyniu gorącą wodą, następnie zdejmij z nich skórkę i pokroj w cząstki.
  • Do mięsa dodaj cebulę i jeśli używasz pieczarki, chwilę podsmaż, następnie dodaj wszystkie kolory papryki, czosnek i podsmaż ok. 3 min.
  • Dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem.
  • Podawaj z ryżem lub jako samodzielne danie, posypane natką pietruszki.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU DODATKOWO UŻYŁAM: papryki, czosnku, smalcu, pomidorów i soli kłodawskiej?
PAPRYKA- jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzęki luteinie i zeaksantynie korzystnie wpływa na wzrok.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków sładających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
SMALEC- świetnie wytrzymuje wysoką temperaturę i nie podlega szkodliwym reakcjom podczas smażenia. Jest też bogaty w korzystne dla zdrowia, witaminę D, cholinę i kwasy Omega 3.
POMIDOR- zawiera witaminę C, K1, B9 oraz potas. Jest doskonałym źródłem przeciwutleniacza, zwanego likopenem, który zmniejsza ryzyko występowania chorób serca i nowotworów, działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Proces gotowania pomidorów zwiększa ilość likopenu o niezwykłych właściwościach. Obfituje w dobroczynny dla zdrowia błonnik.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).