Go Back Email Link

PYSZNE DOMOWE SMAROWIDŁO

Uwielbiam domowe pasztety nie tylko ze względu na ich smak, ale i uniwersalność. Doskonale sprawdzają się na ciepło, na zimno, jako dodatek do pieczywa, a w towarzystwie sałat tworzą wspaniałe dania obiadowe. Idealne do podawania z sosami, choć ja pasztet mięsny najbardziej lubię w połączeniu z wyrazistym chrzanem.

Składniki

  • 2 polędwiczki z indyka lub 1 pierś
  • 2 cukinie , pokrojone w talarki
  • 1 cebula , drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku , rozgniecionego i odstawionego na 10min.(dlaczego, przeczytaj poniżej)
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka ajurwedyjskiego curry (znajdziesz w przepisach)
  • świeże zioła : oregano, bazylia
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ pęczka kopru , drobno pokrojonego
  • ½ pęczka pietruszki , drobno pokrojonej
  • 1-2 łyżeczki ghee
  • zmielone nasiona babki płesznik
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • 2 marchewki , pokrojone w talarki

Przygotowanie

  • Mięso ugotuj w osolonej wodzie, do miękkości, ok.15min.
  • Na rozgrzanym ghee podsmaż przez kilka min. cebulę, marchew i cukinię, pod koniec dodaj czosnek i imbir.
  • W blenderze umieść pokrojone na kawałki mięso, podsmażone warzywa i resztę składników, wszystko zblenduj na dość gładką masę.
  • Dodaj taką ilość babki płesznik, aby konsystencja była związana (ok.1 łyżeczki).
  • Niewielką foremkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej masę.
  • Piecz w temp. 180st.C przez ok.30 min.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: polędwiczek z indyka, cukinii, marchewki, czosnku, imbiru, curry, pietruszki, ghee, babki płesznik i soli kłodawskiej?
POLĘDWICZKA Z INDYKA- jest dobrym źródłem, łatwo przyswajalnego, niskokalorycznego białka. Jest lekkostrawna, dzięki czemu jest polecana dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym. Zawiera witaminy z grupy B oraz fosfor, selen, cynk, miedź i potas.
CUKINIA- jest to jedno z pierwszych warzyw podawanych niemowlakom, jest lekkostrawna, wspomaga proces trawienia, świetnie nawadnia, działa zasadotwórczo na organizm i nie absorbuje toksyn oraz metali ciężkich z gleby. Jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit i obniża poziom cholesterolu.
MARCHEW- źródło antyoksydantów, unieszkodliwiających wolne rodniki. Ma korzystny wpływ na kondycję skóry i serca. Jest warzywem prebiotycznym, czyli stanowi doskonałą, naturalną pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych, wpływa korzystnie na ich wzrost i rozwój, sprzyjając wytworzeniu prawidłowej mikroflory.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków sładających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, antyrakowym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
CURRY- jest mieszanką przypraw doskonale działających na system trawienny, łagodzi niestrawność, wzdęcia, uspokaja żołądek, wspomaga pracę wątroby oraz zmniejsza stany zapalne w organizmie.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Jest źródłem potasu, witaminy A oraz witaminy K i kwasu foliowego, dzięki czemu może korzystnie wpływać na układ kostny i serce. Skrywa w sobie więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest jednym z warzyw o największej zawartości żelaza (w 100g aż 5-6mg), idealnie sprawdza się w leczeniu anemii. Obfituje w drogocenne dla zdrowia flawonoidy, chlorofil i aminokwasy. Doskonale wspomaga wątrobę i oczyszczanie nerek, usuwa nadmiar wody z organizmu. Działa rozkurczowo, co znajduje zastosowanie przy dolegliwościach bólowych (np. podczas menstruacji). Zapobiega niestrawnośći i redukuje wzdęcia. Zawarta w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
GHEE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, usprawnia pamięć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Ghee dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego, nawilża tkankę łączną, utrzymuje elastyczność stawów (sprawdza się przy tzw. strzelających stawach). Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia, metabolizm. Nie obciąża wątroby, a wręcz ją w wspiera w spełnianiu swoich funkcji. Oczyszcza organizm z toksyn, potrafi przynieść ulgę w stanach gorączkowych i znajduje zastosowanie przy leczeniu anemii. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit, pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę oraz zmniejsza stany zapalne. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia się i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
NASIONA BABKI PŁESZNIK (BABKI JAJOWATEJ)- idealny, zdrowy zamiennik bułki tartej lub jajek, świetnie wchłaniają wodę, dzięki czemu posiadają właściwości wiążące. Działają oczyszczająco na jelita.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).