Go Back Email Link

MANGO UZNAWANE ZA POKARM BOGÓW, NAJSMACZNIEJSZY I NAJZDROWSZY OWOC NA ŚWIECIE

Mango...prześliczny, egzotyczny owoc ...cudownie pomarańczowy kolor, niezwykły smak i cały wachlarz wartości odżywczych. Skrywa w sobie nie tylko wiele witamin doskonale wpływających na odporność, stan skóry, włosów i paznokci ale i unikalne substancje o ogromnej mocy zdrowotnej. Jedną z nich jest magniferyna, która wykazuje właściwości przeciwutleniające, zapobiegające uszkodzeniom komórek, zwalcza wirusy, działa przeciwbólowo i antyzapalnie oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy. Mango jest też bogate w enzymy korzystnie wpływające na pracę systemu trawiennego, regulujące funkcjonowanie żołądka, usuwające wzdęcia i zaparcia. Mango w połączeniu z nasionami chia i jagodami będzie miało jeszcze więcej do zaoferowania, korzystajmy z tego niezwykłego dobrodziejstwa, jakim obdarza nas natura!

Składniki

  • 3 dojrzałe mango
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 garści jagód

Przygotowanie

  • Mango obierz ze skóry.
  • Jedno z nich pokrój w cienkie paseczki, pozostałe dwa owoce zmiksuj na gładką masę i dodaj nasiona chia, wymieszaj, odstaw na kilka godzin do lodówki.
  • Powstały pudding umieść w salaterkach i udekoruj paseczkami mango, układając je w kształcie różyczek.
  • Posyp jagodami.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU OPRÓCZ DOBROCZYNNEGO MANGO UŻYŁAM: nasion chia i jagód?
NASIONA CHIA- to małe ziarenka o dużej mocy. Dzięki zawartości antyoksydantów, redukują szkodliwe wolne rodniki, co korzystnie wpływa m.in. na opóźnienie procesów starzenia. Obfitują w imponujące ilości błonnika, za który będą wdzięczne nasze jelita. Nasiona są też dobrym źródłem kwasów omega 3, które są niezbędne  dla wzrostu komórek, odporności organizmu i zdrowego serca.
JAGODY- obfitują we flawonoidy i przeciwutleniacze, zapobiegając uszkodzeniom komórek. Zawierają witaminę C i potas. Wykazują działanie przeciwzapalne i ochronne na serce.