Jogurt jest powszechnie zaliczany do grupy zdrowego jedzenia, podczas gdy wcale nie jest łatwy do strawienia. Medycyna starohinduska ma na to doskonały sposób. Niezwykle popularny w regionie Pendżabu napój lassi, na bazie jogurtu z dodatkiem wody i przypraw zapewnia jogurtowi transformację w zdrowotny koktajl, który nie tylko nie zaburza pracy układu pokarmowego, ale świetnie wspomaga trawienie. Napój obfituje w kwas mlekowy korzystnie wpływający na mikroflorę jelit i system odpornościowy oraz w wapń wzmacniający kości i zęby. Przyprawy sprzyjają pobudzeniu enzymów trawiennych, poprawiają krążenie krwi, detoksyfikują organizm i wspomagają odchudzanie. Dla osób z osłabionym trawieniem zaleca się użycie większej ilości wody oraz jogurtu o niższej zawartości tłuszczu. Tradycyjnie wypija się około 1 szklanki lassi po obfitych posiłkach, najczęściej w porze lunchu, unikając spożywania go w godzinach wieczornych.
Składniki
300gjogurtu koziego(domowego lub bez dodatku cukru)
szczyptacynamonu (najlepiej cejlońskiego, zawiera najwięcej słodyczy)
Przygotowanie
Jogurt, wodę, curry, imbir zmiksuj w blenderze.
Posyp cynamonem.
Dodatkowe informacje
JAK DZIAŁAJĄ PRZYPRAWY UŻYTE DO NAPOJU?IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.CURRY- jest mieszanką przypraw doskonale działających na system trawienny, łagodzi niestrawność, wzdęcia, uspokaja żołądek, wspomaga pracę wątroby oraz zmniejsza stany zapalne w organizmie.CYNAMON- posiada wiele właściwości zdrowotnych, przyczynia się do obniżania poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenia ryzka występowania chorób serca. Zawiera antyoksydanty- polifenole o działaniu przeciwzapalnym. Wspomaga pracę układu pokarmowego a jego właściwości prebiotyczne promują wzrost pożytecznych bakterii jelitowych.DLACZEGO UŻYŁAM JOGURTU KOZIEGO ZAMIAST KROWIEGO?Produkty pochodzenia koziego w porównaniu z krowimi mają mniejsze molekuły tłuszczu, dzięki czemu są łatwiej trawione, nie obciążają układu pokarmowego i nie wywołują uszkodzeń śluzówki, ani stanów zapalnych. Zawierają mniej laktozy i są lepszą alternatywą dla osób wrażliwych na kazeinę. Mleko kozie jest naturalnie homogenizowane, konsystencja jest gładka, nie odseparowuje się od cząsteczek tłuszczu.