Go Back Email Link

AROMAT ZIÓŁ I KREMOWOŚĆ CIECIORKI- ODŻYWCZA UCZTA

Często spotykam się z opinią, że zdrowa kuchnia jest czasochłonna i wymaga dużego nakładu pracy. Przy zabieganym stylu życia wiele osób uważa, że zwyczajnie nie ma czasu gotować. Chciałabym Was jednak przekonać, że przyrządzenie wartościowego posiłku nie oznacza spędzenia kilku godzin w kuchni. Dzisiejsza propozycja jest tego przykładem. Sos z ciecierzycy jest nie tylko wyjątkowo odżywczy, pełen smaku, ale i szybki w wykonaniu. Właściwie cały proces przygotowania zajmie niewiele więcej czasu niż ugotowanie makaronu. Unoszące się aromaty i korzyści zdrowotne dodatkowo przekonują, że warto spędzić w kuchni te zaledwie kilkanaście minut. Szybko, nie zawsze oznacza niezdrowo.

Składniki

  • 350 g ciecierzycy , namoczonej i ugotowanej w szybkowarze (dlaczego? przeczytaj poniżej)
  • 1 główka brokuł , podzielonych na różyczki
  • ¼ łyżeczki oregano
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • 1 por , drobno pokrojony
  • ¼ łyżeczki całych ziaren kolendry , rozgniecionych w moździerzu
  • ¼ łyżeczki całych ziaren kminu , rozgniecionych w moździerzu
  • ½-1 łyżeczki curry
  • 1-2 ząbki czosnku , rozgniecionego i odstawionego na 10 min.(dlaczego? przeczytaj poniżej)
  • opcjonalnie ½ szklanki koncentratu kolagenowego (przepis tutaj)
  • szczypta płatków chilli
  • 2 łyżeczki ghee
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki natki pietruszki , drobno pokrojonej
  • 1-2 łyżki ziaren słonecznika , delikatnie podprażonych na suchej patelni
  • sól kłodawska lub himalajska

Przygotowanie

  • Brokuł wrzuć na gorącą, osoloną wodę, gotuj 2 min.
  • Na 1 łyżeczce rozgrzanego ghee podsmaż por, czosnek, kolendrę, kmin, tymianek i oregano.
  • Dodaj ugotowaną cieciorkę, curry i koncentrat kolagenowy (bądź wodę pozostałą z gotowania brokuł), dopraw solą i delikatnie podsmażaj ok. 5 min.
  • W tym czasie ugotuj makaron.
  • Mieszankę cieciorki i przypraw zmiksuj na gładką masę, wymieszaj z pietruszką i sokiem z cytryny.
  • Na pozostałej ilości ghee podsmaż płatki chilli (ok. 1 min), dodaj brokuły, wymieszaj.
  • Makaron wymieszaj z sosem z cieciorki i brokułami.
  • Posyp ziarnami słonecznika.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: cieciorki, brokuła, pora, czosnku, ghee, koncentratu kolagenowego, pietruszki, soku z cytryny, słonecznika, oregano, tymianku, kolendry, kminu, curry i soli kłodawskiej?
CIECIERZYCA- to doskonałe źródło pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka oraz dobroczynnego dla jelit błonnika, dzięki czemu zaspokaja apetyt i zapobiega napadom głodu. Ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, co przeciwdziała gwałtownym wyrzutom insuliny do krwi. Zawartość magnezu i potasu korzystnie wpływa na ciśnienie krwi i pracę serca. Pomimo wielu zalet zawiera też takie anty-odżywcze składniki jak: lektyny i fityniany. Istnieje jednak łatwy sposób na ich znaczną redukcję, wystarczy ugotować ją w szybkowarze (wraz z kilkoma listkami laurowymi, wspierającymi trawienie). Wcześniejsze namoczenie cieciorki i dodanie do niej łyżeczki sody oczyszczonej oraz szczypty kozieradki sprawi, że stanie się łatwiejsza do strawienia. Istotne jest również, aby ciecierzycę posolić dopiero po ugotowaniu, wówczas nie będzie sucha (sól bowiem wyciąga wilgoć).
BROKUŁY- są źródłem witaminy K, C, A, B9 oraz fosforu, selenu i dobroczynnego dla jelit błonnika. Obecny w nich potas redukuje ciśnienie krwi, a wapń wpływa korzystnie na układ kostny. Zawierają flawonoid-kemferol, dzięki czemu łagodzą stany zapalne w organizmie. Mogą wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, pracę mózgu oraz utrzymanie optymalnego poziomu cukru we krwi. Zajmują pierwsze miejsce wśród warzyw o najwyższym potencjale antynowotworowym.
POR- zawiera witaminy A, K, C, żelazo, mangan oraz kemferol, organiczny związek chroniący przed chorobami serca, nowotworami i infekcjami bakteryjnymi czy wirusowymi. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit. Zawartość siarki wspomaga obniżanie cukru we krwi i działa ochronnie na mózg.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków składających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
GHEE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, usprawnia pamięć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Ghi dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego, nawilża tkankę łączną, utrzymuje elastyczność stawów (sprawdza się przy tzw. strzelających stawach). Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia, metabolizm. Nie obciąża wątroby, a wręcz ją w wspiera w spełnianiu swoich funkcji. Oczyszcza organizm z toksyn, potrafi przynieść ulgę w stanach gorączkowych i znajduje zastosowanie przy leczeniu anemii. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit, pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę oraz zmniejsza stany zapalne. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia się i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
KONCENTRAT KOLAGENOWY- jest bogaty w minerały, składniki odżywcze i przeciwzapalne. Zawarte w nim aminokwasy pomagają odbudować tkankę mięśniowa i łączną, leczą nieszczelną błonę śluzową układu pokarmowego, detoksykują wątrobę, oczyszczają krew i naczynia krwionośne. Koncentrat jest świetnie przyswajalną formą naturalnego kolagenu. Kolagen jest najczęściej występującym białkiem w organizmie, zbawiennie działa na kości, stawy, chrząstki, ścięgna, błony śluzowe, skórę, paznokcie i włosy. Kolagen pełni rolę „kleju”, który pomaga utrzymać ciało razem, zapewnia elastyczność i daje efekt odmładzający- czegóż chcieć więcej?!
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Jest źródłem potasu, witaminy A oraz witaminy K i kwasu foliowego, dzięki czemu może korzystnie wpływać na układ kostny i serce. Skrywa w sobie więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest jednym z warzyw o największej zawartości żelaza (w 100g aż 5-6mg), idealnie sprawdza się w leczeniu anemii. Obfituje w drogocenne dla zdrowia flawonoidy, chlorofil i aminokwasy. Doskonale wspomaga wątrobę i oczyszczanie nerek, usuwa nadmiar wody z organizmu. Działa rozkurczowo, co znajduje zastosowanie przy dolegliwościach bólowych (np. podczas menstruacji). Zapobiega niestrawnośći i redukuje wzdęcia. Zawarta w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
SOK Z CYTRYNY- zawiera witminę C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
ZIARNA SŁONECZNIKA- są źrodłem witaminy E oraz witamin z grupy B, co korzystnie wpływa na kondycję skóry i funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki zawartości takich minerałów jak selen i cynk doskonale usprawniają pracę układu odpornościowego i zwiększają zdolność zwalaczania wszelkich infekcji. Obfitują w drogocenny dla zdrowia błonnik.
OREGANO- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe.
TYMIANEK- ma działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne i rozkurczowe. Usprawnia trawienie i jest pomocny przy niestrawności. Łagodzi stany zapalne i infekcje górnych dróg oddechowych.
KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecność aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Doskonale wpływa na trawienie.
CURRY- jest mieszanką przypraw doskonale działających na system trawienny, łagodzi niestrawność, wzdęcia, uspokaja żołądek, wspomaga pracę wątroby oraz zmniejsza stany zapalne w organizmie.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).