Masz dylemat co ciepłego ugotować na obiad, jaką zrobić sałatkę? A może połączyć wszystko w zapiekance pełnej warzyw? Można ją podawać w wersji mięsnej (z bekonem), w wersji z serem feta lub jedynie w połączeniu z ziemniakami i warzywami. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a przy tym może stanowić efektowne danie dla gości. Burak idealnie komponuje się z czosnkiem, cebulą i chrupiącym bekonem, a ziemniaki nabierają smaku podobnego do tych pieczonych w ognisku.
Składniki
4-5średnich ziemniakówlekko podgotowanych i pokrojonych w grubsze talarki
1duży buraklekko podgotowany i pokrojony w grubsze talarki
1cukiniapokrojona w plasterki
½papryki żółtejpokrojonej w paski
½papryki czerwonejpokrojonej w paski
½czerwonej cebulipokrojonej w grubsze plastry
8plastrów bekonu z indykabez zawartości szkodliwych azotanów i azotynów, zamiast bekonu można użyć sera feta
garść świeżej bazyliipokrojonej
3ząbki czosnkurozgniecionego i odstawionego na 10 min (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
¼łyżeczki świeżego oregano
½łyżeczki świeżego tymianku
½łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
sól kłodawska lub himalajska do smaku
pieprz do smaku
Przygotowanie
Naczynie natłuść olejem, układaj naprzemiennie warstwy z warzyw, ziemniaków i bekonu, dopraw solą i pieprzem, posyp ziołami i czosnkiem.
Zapiekaj w temp. 200 st C, pod przykryciem przez 30-40 min. (do miekkości), pod koniec pieczenia zdejmij przykrycie, aby bekon mógł się zrumienić.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: buraków, cukinii, papryki, czosnku, oregano, bazylii, tymianku i soli kłodawskiej?BURAK- tzw. warzywo cudo, wyjątkowo cenne, prawie niezależnie od schorzenia. Jest źródłem witaminy C, B oraz kwasu foliowego, manganu, potasu, magnezu, fosforu i żelaza. Zawiera związki, które wpływają na obniżanie ciśnienia, zwiększają wydolność fizyczną organizmu, wspomagają pracę mózgu i detoksykację organizmu. Obfituje w dobroczynny błonnik, który przechodząc przez jelita, ściąga ze ścianek przyklejone do nich złogi. Występujący w nim pigment- betalaina doskonale łagodzi stany zapalne. CUKINIA- jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia prace jelit i obniża poziom cholesterolu. Jako jedno z nielicznych warzyw nie absorbuje metali ciężkich z gleby.PAPRYKA- jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzięki luteinie i zeaksantynie korzystnie wpływa na wzrok.CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).OREGANO (LEBIODKA POSPOLITA)- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe. BAZYLIA- źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.TYMIANEK- ma działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne i rozkurczowe. Usprawnia trawienie i jest pomocny przy niestrawności. Łagodzi stany zapalne i infekcje górnych dróg oddechowych.SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).