Go Back Email Link

DANIE PACHNĄCE OGNISKIEM I ZIOŁAMI

Masz dylemat co ciepłego ugotować na obiad, jaką zrobić sałatkę? A może połączyć wszystko w zapiekance pełnej warzyw? Można ją podawać w wersji mięsnej (z bekonem), w wersji z serem feta lub jedynie w połączeniu z ziemniakami i warzywami. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a przy tym może stanowić efektowne danie dla gości. Burak idealnie komponuje się z czosnkiem, cebulą i chrupiącym bekonem, a ziemniaki nabierają smaku podobnego do tych pieczonych w ognisku.

Składniki

  • 4-5 średnich ziemniaków lekko podgotowanych i pokrojonych w grubsze talarki
  • 1 duży burak lekko podgotowany i pokrojony w grubsze talarki
  • 1 cukinia pokrojona w plasterki
  • ½ papryki żółtej pokrojonej w paski
  • ½ papryki czerwonej pokrojonej w paski
  • ½ czerwonej cebuli pokrojonej w grubsze plastry
  • 8 plastrów bekonu z indyka bez zawartości szkodliwych azotanów i azotynów, zamiast bekonu można użyć sera feta
  • garść świeżej bazylii pokrojonej
  • 3 ząbki czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10 min (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • ¼ łyżeczki świeżego oregano
  • ½ łyżeczki świeżego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Naczynie natłuść olejem, układaj naprzemiennie warstwy z warzyw, ziemniaków i bekonu, dopraw solą i pieprzem, posyp ziołami i czosnkiem.
  • Zapiekaj w temp. 200 st C, pod przykryciem przez 30-40 min. (do miekkości), pod koniec pieczenia zdejmij przykrycie, aby bekon mógł się zrumienić.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: buraków, cukinii, papryki, czosnku, oregano, bazylii, tymianku i soli kłodawskiej?
BURAK- tzw. warzywo cudo, wyjątkowo cenne, prawie niezależnie od schorzenia. Jest źródłem witaminy C, B oraz kwasu foliowego, manganu, potasu, magnezu, fosforu i żelaza. Zawiera związki, które wpływają na obniżanie ciśnienia, zwiększają wydolność fizyczną organizmu, wspomagają pracę mózgu i detoksykację organizmu. Obfituje w dobroczynny błonnik, który przechodząc przez jelita, ściąga ze ścianek przyklejone do nich złogi. Występujący w nim pigment- betalaina doskonale łagodzi stany zapalne.
CUKINIA- jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia prace jelit i obniża poziom cholesterolu. Jako jedno z nielicznych warzyw nie absorbuje metali ciężkich z gleby.
PAPRYKA- jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzięki luteinie i zeaksantynie korzystnie wpływa na wzrok.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
OREGANO (LEBIODKA POSPOLITA)- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe.
BAZYLIA-  źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
TYMIANEK- ma działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne i rozkurczowe. Usprawnia trawienie i jest pomocny przy niestrawności. Łagodzi stany zapalne i infekcje górnych dróg oddechowych.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).