Go Back Email Link

IDEALNY DO MAKARONU LUB JAKO PYSZNE SAMODZIELNE DANIE

Osobiście nie przypisuję swoich preferencji żywieniowych do żadnej diety, nie jestem, ani weganką, ani wegetarianką, a za słowem dieta nie przepadam. W zamian wyznaję zasadę różnorodności i balansu. Gdybym jednak miała się skategoryzować, chyba najbliżej byłoby mi do „fleksitarianki”, czyli osoby ograniczającej spożywanie mięsa. Wynika to głównie z zamiłowania do warzyw, dlatego wszelkie przepisy na ich bazie odrazu są bliskie memu sercu, a przede wszystkim podniebieniu. Dzisiejsza propozycja to słynny sos bolognese. Tradycyjnie przygotowywany z mielonym mięsem. W mojej wersji sosu a’la bolognese prym wiedzie soczewica, grzybki shiitake, seler naciowy, marchew, papryka, pomidory oraz sekretny dodatek...orzechy włoskie. Orzechy nadają temu daniu „miesną” i bogatą strukturę, dodatkowo uzupełniają je w kwasy omega 3, magnez i dobroczynny błonnik. Sos idealnie się sprawdza podany w towarzystwie makaronu, lub jako samodzielny, pełnowartościowy posiłek. Kiedy mam ochotę zmaksymalizować ilość warzyw na talerzu zajadam się nim wraz z makaronem „spaghetti z cukinii”. A kiedy ktoś „kręci nosem” na cukiniowy makaron, przekonuje, że w tak podanej postaci, jego smak jest praktycznie niewyczuwalny. Cała rozkosz tkwi w aromatycznym sosie. Przekonajcie się sami.

Składniki

  • 2/3 szklanki soczewicy namoczonej i ugotowanej w szybkowarze (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • 2 marchewki starte na tarce
  • 70 g grzybków shiitake lub pieczarek drobno pokrojonych
  • 2 łodygi selera naciowego drobno pokrojonego
  • 1/2 papryki czerwonej drobno pokrojonej
  • 1/2 cebuli drobno pokrojonej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 3-4 ząbki czosnku rozdrobnionego i odstawionego na 10 min. (Dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • 250 g rozdrobnionych pomidorów ze słoika lub puszki
  • opcjonalnie 1/2 szklanki koncentratu kolagenowego (przepis znajdziecie tutaj)
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich delikatnie rozdrobnionych
  • 4 łyżki natki pietruszki drobno pokrojonej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż cebulę, marchew, seler, grzybki, czosnek, zielę, listki i gałkę muszkatołowa.
  • Dodaj pomidory, koncentrat kolagenowy i gotuj ok. 15 min.
  • Dodaj soczewicę, pietruszkę, dopraw solą i pieprzem, wszystko wymieszaj.
  • Jeżeli danie przygotowujesz z cukiniowym makaronem, dodaj go na 2 min. przed końcem.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: soczewicy, pomidorów, grzybków shiitake, selera, papryki, marchewki, czosnku, masła klarowanego, koncentratu kolagenowego, orzechów, pietruszki, gałki muszkatolowej i soli klodawskiej?
SOCZEWICA- jest źródłem dobrze przyswajalnego białka. Zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, mangan, miedź, cynk, potas, fosfor. Obfituje w duże ilości polifenoli o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Może korzystnie wpływać na obniżenie cholesterolu i ciśnienia, dzięki czemu działa ochronnie na serce.
POMIDORY- pomidory poddane procesowi gotowania, dostarczają najlepiej przyswajalną formę likopenu, związku o wyjątkowych właściwościach: antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych, przeciwgrzybiczych i antybakteryjnych.
GRZYBY SHIITAKE- działają przeciwzapalnie, są bogatym zródłem polisacharydów, beta glukanów zwiększających produkcję białych krwinek odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji. Dodatkowo zawierają niezbędną w czasie choroby witaminę D oraz selen, miedź, potas i magnez.
SELER NACIOWY- ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, oczyszczające. Usuwa szkodliwe produkty przemiany materii, a przy tym odkwasza organizm. Jest zródłem witaminy A i C, nieocenionych w przypadku infekcji. Zawartość wody i elektrolitów świetnie zapobiega odwodnieniu. Występujący w selerze błonnik wspomaga oczyszczanie jelit i korzystnie wpływa na ich mikroflorę.
PAPRYKA- jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzęki luteinie i zeaksantynie korzystnie wpływa na wzrok.
MARCHEW- źródło antyoksydantów, unieszkodliwiających wolne rodniki. Ma korzystny wpływ na kondycję skóry i serca. Jest warzywem prebiotycznym, czyli stanowi doskonałą, naturalną pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych, wpływa korzystnie na ich wzrost i rozwój, sprzyjając wytworzeniu prawidłowej mikroflory.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
KONCENTRAT KOLAGENOWY- jest bogaty w minerały, składniki odżywcze i przeciwzapalne. Zawarte w nim aminokwasy pomagają odbudować tkankę mięśniowa i łączną, leczą nieszczelną błonę śluzową układu pokarmowego, detoksykują wątrobę, oczyszczają krew i naczynia krwionośne. Koncentrat jest świetnie przyswajalną formą naturalnego kolagenu. Kolagen jest najczęściej występującym białkiem w organizmie, zbawiennie działa na kości, stawy, chrząstki, ścięgna, błony śluzowe, skórę, paznokcie i włosy. Kolagen pełni rolę „kleju”, który pomaga utrzymać ciało razem, zapewnia elastyczność i daje efekt odmładzający- czegóż chcieć więcej?!
ORZECHY WŁOSKIE- są niezwykle odżywcze, zawierają witaminy B, mangan, magnez, żelazo i wapno. Są źródłem niezbędnych kwasów omega 3, które łagodzą stany zapalne w organizmie. Mogą korzystnie wpływać na obniżanie ciśnienia, pracę jelit, mózgu i serca.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest źródłem potasu, beta karotenu oraz witaminy K i kwasu foliowego dzięki czemu może korzystnie wpływa na układ kostny i serce. Obecna w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
GAŁKA MUSZKATOŁOWA- posiada właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Zawiera witaminę A, C, dzięki czemu unieszkodliwia wolne rodniki. Bogata w błonnik usprawniający pracę jelit. Może korzystnie wpływać na serce i obniżać poziom cukru we krwi.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).