Go Back Email Link

ZIELONY SKARB CESARSTWA RZYMSKIEGO

Brokuły można lubić lub też nie. Ci, którzy za nimi nie przepadają, nie znoszą ich charakterystycznego zapachu, wydobywającego się podczas gotowania i lekkiej goryczki. Co do ich smaku i upodobań można się spierać bez końca, ale z pewnością brokułom nie można odmowić supermocy. Posiadają ogromne właściwości zdrowotne i już w czasach Cesarstwa Rzymskiego, zostały uznane za wyjątkowo cenne warzywo. Zajmują pierwsze miejsce wśród warzyw o najwyższym potencjale antynowotworowym. Chociażby z tego powodu warto je wlączyć do codziennej diety. Podanie ich w postaci kremu przypadnie do gustu nawet „brokułowym niejadkom”. Jego aksamitna konsystencja z nutą czosnku, kminu i „serowych” płatków nadaje mu niecodziennego smaku.

Składniki

  • 1 duża główka brokuł lub 2 mniejsze podzielone na różyczki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 marczewka pokrojona w kostkę
  • 1 cukinia pokrojona w kostkę
  • ½ szklanki koncentratu kolagenowego (osobny przepis)
  • 3 szklanki wody można dodać więcej, w zależności od konsystencji
  • 2-3 ząbki czosnku rozgnieciony i odstawiony na 10min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

Przygotowanie

  • Na rozgrzanym maśle lekko podsmaż cebulę, marchew, cukinię, czosnek, płatki chili, kmin (kilka minut).
  • Przełóż do garnka z wodą, koncentratem kolagenowym, dodaj brokuły.
  • Gotuj ok 15-20min.
  • Dodaj płatki drożdżowe, dopraw do smaku, zmiksuj na gładką masę.
  • Dodaj soku z cytryny.
  • Możesz podawać z prażonym słonecznikiem lub ugotowanym jajkiem.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: brokułów, cukinii, masła klarowanego, koncentratu kolagenowego, soku z cytryny, czosnku, płatków drożdżowych, kminu i soli kłodawskiej?
BROKUŁY- są źródłem witaminy K, C, A, B9 oraz fosforu, selenu i dobroczynnego dla jelit błonnika. Obecny w nich potas redukuje ciśnienie krwi, a wapń wpływa korzystnie na układ kostny. Zawierają flawonoid-kemferol, dzięki czemu łagodzą stany zapalne w organizmie. Mogą wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, pracę mózgu oraz utrzymanie optymalnego poziomu cukru we krwi. Mają działanie antynowotworowe.
CUKINIA- źródło witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia prace jelit i obniża poziom cholesterolu.
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
KONCENTRAT KOLAGENOWY- jest bogaty w minerały, składniki odżywcze i przeciwzapalne. Zawarte w nim aminokwasy pomagają odbudować tkankę mięśniowa i łączną, leczą nieszczelną błonę śluzową układu pokarmowego, detoksykują wątrobę, oczyszczają krew i naczynia krwionośne. Koncentrat jest świetnie przyswajalną formą naturalnego kolagenu. Kolagen jest najczęściej występującym białkiem w organizmie, zbawiennie działa na kości, stawy, chrząstki, ścięgna, błony śluzowe, skórę, paznokcie i włosy. Kolagen pełni rolę „kleju”, który pomaga utrzymać ciało razem, zapewnia elastyczność i daje efekt odmładzający- czegóż chcieć więcej?!
SOK Z CYTRYNY- jest żródłem witaminy C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
PŁATKI DROŻDŻOWE- są doskonałym zamiennikiem sera i w przeciwieństwie do niego nie działają zapalnie na organizm. Obfitują w białko, błonnik, witaminy z grupy B i takie minerały jak: selen, cynk, fosfor, potas, wapń i żelazo. Zawierają 18 aminokwasów i beta glukany, wspomagające pracę układu odpornościowego. Przy ich zakupie, istotne jest, aby zwracać uwagę, żeby nie były fortyfikowane sztucznymi witaminami.
KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecnośći aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny.
KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecnośći aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Korzystnie wpływa na trawienie.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedz, potas, selen).