Go Back Email Link

ZDROWOTNE MASŁO SEZAMOWE Z 1 SKŁADNIKA

Tahini, nazwa orientalna, tajemnicza, ale jest to po prostu pasta sezamowa, często też nazywana masłem sezamowym. Przepis na jej wykonanie jest chyba najprostszą recepturą na świecie. Potrzebujemy zaledwie jednego składnika- sezamu  oraz blendera i w kilka minut tahini gotowe. Większość z nas tahini kojarzy z hummusem, ale zastosowanie tej pasty jest dużo bardziej różnorodne. Świetnie nadaje się do zdrowych deserów, chałwy, puddingu, sezamowych lodów i ciasteczek. Z powodzeniem może być tez używana jako dodatek do dań wytrawnych, zup, sosów  czy dressingów. Masło sezamowe jest nie tylko bardzo uniwersalnym produktem, ale i równie bogatym w wartości odżywcze. Jest źródłem witamin z grupy B oraz wapnia, magnezu, żelaza i potasu. Obfituje w antyoksydanty, unieszkodliwiające wolne rodniki. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Może korzystnie wpływać na pracę serca, mózgu, wątroby i nerek. Przynosi również liczne korzyści skórze, ze względu na zawartość witaminy E oraz kwasów Omega 6, poprawia jej ukrwienie i odżywienie. Maseczki na bazie sezamu ze spektakularnymi efektami stosowane są w kosmetyce. Zdecydowanie warto wykonać tahini samemu w domu i zadbać o wysoką jakość zesamowych ziaren, które w zamian odpłacą się nam wyjątkowymi zdrowotnymi korzyściami.

Składniki

  • 2 szklanki ziaren sezamu bio

Przygotowanie

  • Na suchej patelni delikatnie podpraż sezam, kilka minut, ciągle mieszając, aby zapobiec przypaleniu (wówczas sezam będzie gorzki).
  • Ostudzone ziarna przełóż do blendera i miksuj do momentu uzyskania gładkiej, płynnej konsystencji.