Go Back Email Link

ZŁOTA ZUPKA, ZACHĘCA AROMATEM I WŁAŚCIOWOŚCIAMI ZDROWOTNYMI

Nazywana przeze mnie złotą zupą i to nie tylko dlatego, ze jej kolor jest złoty, ale jest tak samo drogocenna jak popularny kruszec. Bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały, ale i całą gamę smaków, delikatna, lekko słodka z wyrazistą nutą pikanterii. Jestem tak dużą miłośniczką tej zupy, że pomimo tego, że jest to idealna propozycja na sycące, rozgrzewające danie podczas chłodnych dni, jadam ją przez cały rok. Przygotowywałam ją na wiele sposobów, ale poniższy przepis zyskał najwięcej zwolenników.

Składniki

  • 400 g czerwonej soczewicy
  • 1 mała marchewka starta na tarce
  • 2 bataty pokrojone w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 duże garści liści młodego szpinaku
  • 6-7 szklanek wody
  • ½ szklanki koncentratu kolagenowego (osobny przepis tutaj)
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 1-2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 3-4 ząbki czosnku zmiażdżony i odstawiony na 10min.(dlaczego?...przeczytaj poniżej)
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego rozgniecionego w moździerzu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry rozgniecionych w moździerzu
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • natka pietruszki drobno pokrojona

Przygotowanie

  • Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż na złoty kolor cebulę.
  • Dodaj marchew, imbir, czosnek i resztę przypraw, podsmaż przez chwilę na średnim ogniu do momentu wydobycia aromatu.
  • Przełóż do garnka z wodą, dodaj koncentrat kolagenowy, soczewicę, bataty i resztę składników oprócz szpinaku i soku z cytryny. Gotuj na średnim ogniu ok. 20min., na koniec dodaj szpinak i sok z cytryny.
  • Możesz zupę lekko zmiksować lub też na gładką masę jeśli chcesz, aby zupa miała konsystencję kremu.
  • Posyp dużą ilością natki pietruszki.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: soczewicy, batatów, koncentratu kolagenowego, mleka kokosowego, imbiru, kolendry, czosnku, masła klarowanego, kminu, pietruszki, gałki muszkatołowej, i soli kłodawskiej?
SOCZEWICA- jest źródłem dobrze przyswajalnego białka. Jest bogata w witaminy z grupy B, kwas foliowy, mangan, miedź, cynk, potas, fosfor. Obfituje w duże ilości polifenoli o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Może pozytywnie wpływać na obniżenie cholesterolu i ciśnienia, dzięki czemu działa ochronnie na serce. Ze względu na zawartość skrobi opornej (która nie jest przez Nas trawiona) zaliczana jest do prebiotyków i stwarza korzystne warunki dla mikroflory jelit. Pomimo wielu zalet, w jej wnętrzu znajdują się też anty-odżywcze składniki jak: lektyny i fityniany (choć w porównaniu z innymi roślinami strączkowymi znacznie mniejsza ilość). Istnieje jednak łatwy sposób na ich redukcję, wystarczy ugotować ją w szybkowarze (wraz z kilkoma listkami laurowymi, wspierającymi trawienie). Wcześniejsze namoczenie soczewicy i dodanie do niej łyżeczki sody oczyszczonej oraz szczypty kozieradki sprawi, że stanie się łatwiejsza do strawienia. Jedynym rodzajem soczewicy, który nie wymaga moczenia jest soczewica czerwona, która jest wyjątkowo delikatna, a przy tym lekkostrawna (w Indiach z powodzeniem podawana jest dzieciom i osobom starszym). Wystarczy ją jedynie dokladnie wypłukać. Istotne jest również, aby soczewicę posolić dopiero po ugotowaniu, wówczas nie będzie sucha (sól bowiem wyciąga wilgoć), a białko stanie się lepiej przyswajalne.
BATATY (SŁODKIE ZIEMNIAKI)- w porównaniu ze zwykłymi ziemniakami zawierają więcej beta karotenu, witaminy C, E i K oraz potasu, wapnia i żelaza. Dodatkowo mają niższy indeks glikemiczny i nie powodują gwałtownego wyrzutu insuliny do krwi. Mogą działać wspomagająco na układ odpornościowy i wzrok. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit.
KONCENTRAT KOLAGENOWY- jest bogaty w minerały, składniki odżywcze i przeciwzapalne. Zawarte w nim aminokwasy pomagają odbudować tkankę mięśniowa i łączną, leczą nieszczelną błonę śluzową układu pokarmowego, detoksykują wątrobę, oczyszczają krew i naczynia krwionośne. Koncentrat jest świetnie przyswajalną formą naturalnego kolagenu. Kolagen jest najczęściej występującym białkiem w organizmie, zbawiennie działa na kości, stawy, chrząstki, ścięgna, błony śluzowe, skórę, paznokcie i włosy. Kolagen pełni rolę „kleju”, który pomaga utrzymać ciało razem, zapewnia elastyczność i daje efekt odmładzający- czegóż chcieć więcej?!
MLEKO KOKOSOWE- jest wyśmienitym zastępnikiem śmietany i w przeciwieństwie do niej, nie wywołuje stanów zapalnych w organizmie, a wręcz pomaga je redukować, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też dobrym źrodłem wielu witamin (A, E, C, B) i minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas).
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
KOLENDRA- bogata w antyoksydanty, unieszkodliwiające wolne rodniki, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, wspomaga pracę serca, mózgu i układu trawiennego. Miewa zastosowanie przy chorobach skórnych, wysypkach, zapaleniach.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecnośći aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Jest źródłem potasu, witaminy C i A oraz witaminy K i kwasu foliowego dzięki czemu może korzystnie wpływa na układ kostny i serce. Zawarta w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
GAŁKA MUSZKATOŁOWA- posiada właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Zawiera witaminę A, C, dzięki czemu unieszkodliwia wolne rodniki. Bogata w błonnik usprawniający pracę jelit. Może korzystnie wpływać na serce i obniżać poziom cukru we krwi.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedz, potas, selen).