Go Back Email Link

WIOSNA W POWIETRZU, WIOSNA NA TALERZU, PRZECIWNOWOTWOROWY TALERZ RZODKIEWKOWEJ

Okres wiosenny sprzyja rozkwitowi i szaleństwu. Poddając się temu, „popłynęłam nurtem kulinarnych wariacji”. Sięgając po rzodkiewkę nie zjadłam jej ani na kanapce, ani nie dodałam jej do sałatki. Znalazła czołowe miejsce w mojej zupie, pachnącej wiosną i świeżością. Ktoś mógłby zapytać, skąd pomysł na rzodkiewkę w zupie, czy to dobrze smakuje?...smak jest wyśmienity. Rzodkiewka w zupie nabiera łagodności, a połączona z koprem, lubczykiem i korzenno-cytrynową nutą imbiru jest niezwykle aromatyczna. Dodatek kiełków rzodkiewki i brokuła nadaje jej wyjątkowej, zdrowotnej mocy. Obecne w kiełkach brokuła sulforafany działają silnie antynowotworowo. Z rozmysłem wylądowały w gorącej zupie, niedługo po ugotowaniu, gdyż poddane temperaturze około 70 st.C, zwiększają magiczną siłę sulforafanu aż o 3.5 razy. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni, obudżmy swoją kreatywność, szczególnie gdy czujemy orzeźwiający powiew radosnej wiosny.

Składniki

  • 1 duży pęczek rzodkiewki lub 2 mniejsze pokrojonej w plasterki
  • 1 mały buraczek drobno pokrojony
  • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • ½ pora drobno pokrojonego
  • ½ cebuli drobno pokrojonej
  • ½ pęczka koperku drobno pokrojonego
  • 5 łyżek świeżego lubczyku
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1-2 ząbki czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10 min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • 1/4-1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1.5 l wody
  • 1-2 łyżeczki ghi
  • opcjonalnie ½ szklanki koncentratu kolagenowego (przepis tutaj)
  • opcjonalnie garść kiełków rzodkiewki i brokuła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól kłodawska do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Na rozgrzanym ghi delikatnie podsmaż cebulę, por, następnie imbir i czosnek.
  • Dodaj wodę, koncentrat kolagenowy, ziemniaki, buraczka i gotuj 20 min.
  • Dodaj lubczyk i rzodkiewkę, gotuj kolejne 5 min.
  • Po ugotowaniu dodaj kiełki rzodkiewki, koper. Zupę podawaj z jajkiem.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: rzodkiewki, kiełków, buraczka, pory, lubczyku, imbiru, czosnku, ghi, koncentratu kolagenowego, mleka kokosowego i sóli kłodawskiej?...bo…
RZODKIEWKA- zawiera witaminy A, C i witaminy z grupy B oraz potas, fosfor, cynk. Pobudza trawienie, działa przeciwzapalnie oraz żółciotwórczo i żółciopędnie, dzięki czemu wspomaga pracę wątroby. Ze wzglęu na zawartość siarki nazywana jest „warzywem pięknych włosów”, wzmacnia i włosy i paznokcie.
KIEŁKI RZODKIEWKI- zaliczane są do grupy „superżywnośći”. Obfitują w wiatminy; A, C, E i PP oraz takie minerały jak: potas, wapń, magnez. Doskonale umieszkodliwiają wolne rodniki, odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i procesy starzenia. Oprócz wspomnianych powyżej właściowości przeciwnowotworowych, wpływają korzystnie na układ krążenia i serce. Wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego. Zawierają też duże ilośći drogocennego dla zdrowia błonnika.
BURAK- tzw. warzywo cudo, wyjątkowo cenne, prawie niezależnie od schorzenia. Jest źródłem witaminy C, B oraz kwasu foliowego, manganu, potasu, magnezu, fosforu i żelaza. Zawiera związki, które wpływają na obniżanie ciśnienia, zwiększają wydolność fizyczną organizmu, wspomagają pracę mózgu i detoksykację organizmu. Obfituje w dobroczynny błonnik, który przechodząc przez jelita, ściąga ze ścianek przyklejone do nich złogi. Występujący w nim pigment- betalaina doskonale łagodzi stany zapalne.
POR- zawiera witaminy A, K, C, żelazo, mangan oraz kemferol, organiczny związek chroniący przed chorobami serca, nowotworami i infekcjami bakteryjnymi czy wirusowymi. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit. Zawartość siarki wspomaga obniżanie cukru we krwi i działa ochronnie na mózg.
LUBCZYK- to nie tylko roślina milości i popularny afrodyzjak, ale i doskonałe lekarstwo na wiele dolegliwości. Jego cudowne właściwości wynikają z zawartości olejków eterycznych, kwasów organicznych, fitosteroli, garbników, polifenoli. Roślina ta obfituje w kwercetynę o silnym działaniu przeciwzapalnym. Kumaryna z lubczyku chroni przed zakrzepami i obrzękami. Lubczyk wspomaga pracę systemu pokarmowego, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, usuwa wzdęcia, likwiduje kolki, poprawia perystaltykę jelit i zapobiega nadmiernej fermentacji. Sprzyja zdrowiu wątroby (usuwa toksyny) i nerek ( jest moczopędny). Rozkurcza mięśnie gładkie brzucha, niwelując dolegliwości bólowe, występujące podczas menstruacji. Działa rozgrzewająco, dzięki czemu wykorzystywany jest w leczeniu przeziębień i wszelkich infekcji dróg oddechowych.
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków składających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
GHI- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, usprawnia pamięć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Ghi dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego, nawilża tkankę łączną, utrzymuje elastyczność stawów (sprawdza się przy tzw. strzelających stawach). Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia, metabolizm. Nie obciąża wątroby, a wręcz ją w wspiera w spełnianiu swoich funkcji. Oczyszcza organizm z toksyn, potrafi przynieść ulgę w stanach gorączkowych i znajduje zastosowanie przy leczeniu anemii. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit, pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę oraz zmniejsza stany zapalne. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia się i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
KONCENTRAT KOLAGENOWY- jest bogaty w minerały, składniki odżywcze i przeciwzapalne. Zawarte w nim aminokwasy pomagają odbudować tkankę mięśniowa i łączną, leczą nieszczelną błonę śluzową układu pokarmowego, detoksykują wątrobę, oczyszczają krew i naczynia krwionośne. Koncentrat jest świetnie przyswajalną formą naturalnego kolagenu. Kolagen jest najczęściej występującym białkiem w organizmie, zbawiennie działa na kości, stawy, chrząstki, ścięgna, błony śluzowe, skórę, paznokcie i włosy. Kolagen pełni rolę „kleju”, który pomaga utrzymać ciało razem, zapewnia elastyczność i daje efekt odmładzający- czegóż chcieć więcej?!
MLEKO KOKOSOWE- jest wyśmienitym zastępnikiem śmietany i w przeciwieństwie do niej, nie wywołuje stanów zapalnych w organizmie, a wręcz pomaga je redukować, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też dobrym źrodłem wielu witamin (A, E, C, B) i minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas).
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).