Chleb posmaruj pastą z awokado lub masłem, ułóż liście sałaty, następnie plastry karkówki i znów warstwę pasty z awokado i sałaty.
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: domowego chleba, pasty z awokado i chrzanu?
CHLEB NA ZAKWASIE- jest nieporównywalnie zdrowszą alternatywą dla innego rodzaju pieczywa, powstaje z niehybrydyzowanej, niefortyfikowanej mąki. Cała jego magia tkwi w zakwasie, w którym rozwijają się korzystne dla mikroflory jelitowej bakterie kwasu mlekowego. Dzięki naturalnej fermentacji chleb ma niższy indeks glikemiczny, niż w przypadku pieczywa drożdżowego, dłużej utrzymuje świeżość, zawiera więcej minerałów i nie działa drażniąco na żołądek i jelita.
PASTA Z AWOKADO- doskonale się sprawdza jako alternatywa masła, jest źródłem witaminy K, C, E, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego i potasu (zawiera więcej potasu niż banany). Zawarte w niej antyoksydanty, takie jak: luteina i zeaksantyna korzystnie wpływają na wzrok. Obfituje w dobre tłuszcze, w tym kwasy tłuszczowe omega 3 oraz dobroczynny dla jelit błonnik. Spożywanie pasty z awokado może też obniżać poziom cholesterolu. Zawarta w niej cytryna alkalizuje organizm i usprawnia pracę systemu trawiennego. Natomiast czosnek wspomaga układ odpornościowy i korzystnie wpływa na serce.
CHRZAN- świetnie łączy się ze smakiem mięsa, obfituje w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Działa przeciwbakteryjnie i drażniąco na górne drogi oddechowe, dzięki czemu doskonale oczyszcza zatoki.