Go Back Email Link

APETYT NA MIŁOŚĆ W SERCU I NA TALERZU?...WYJĄTKOWO AROMATYCZNY, NATURALNY AFRODYZJAK

Lubczyk to ziele sprzyjające miłości. W tym roku wyjątkowo obficie i przepięknie rozrósł sie w moim przydomowym ogródku. Za każdym razem zerkając w jego kierunku, nie mogę się oprzeć ani jego urokowi, ani wachlarzowi zdrowotnych właściwości jakie w sobie skrywa. Żal byłoby nie skorzystać z jego cudownych dobrodziejstw. Dlatego wciąż wyczarowuje, coraz to nowe kombinacje kulinarne z lubczykiem w roli głównej. W intensywnym aromacie lubczyku jestem zakochana (i jak tu nie wierzyć w jego „afrodyzjakową” moc;). O jego niezwykłości świadczy choćby to, że nie są mi znane, żadne zamienniki. Jest to smak nie do podrobienia. Tym razem jego świeżość i wyrazistość połączyłam z leśnym zapachem grzybków, delikatnością cukinii, maślano-imbirowym białym ryżem oraz orzechową nutą dzikiego ryżu. Związek siarki występujący w cebuli i czosnku zadbał o zwiększoną przyswajalność minerałów (głównie żelaza i cynku), co jest istotne przy użyciu produktów obfitujących w kwas fitynowy (w tym przypadku ryż i groszek). Kwas fitynowy utrudnia wchłanianie składników mineralnych. Powstał lubczykowy raj dla podniebienia. Doceniajmy rodzime dary natury, jedzmy lubczyk na zdrowie i rozniecajmy milość. Nie tylko nasze libido, ale i nerki, wątroba, woreczek żółciowy oraz system trawienny z pewnością bedą nam za to wdzięczne.

Składniki

  • 1.5 szklanki ugotowanego białego ryżu
  • ¾ szklanki ugotowanego dzikiego ryżu
  • 300 g grzybków shiitake
  • 1 duża lub 2 małe cukinie pokrojone w półksiężyce
  • ¼ pęczka koperku drobno pokrojonego
  • ¾ szklanki świeżego lubczyku drobno pokrojonego
  • 150-200 g groszku mrożonego
  • 1 mały por drobno pokrojony
  • 1 cebula drobna pokrojona
  • 4 ząbki czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10 min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • ½ łyżeczki całych ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki calych ziaren kminu
  • 1/2-1 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka ghi
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • opcjonalnie ½ szklanki koncentratu kolagenowego (przepis znajdziesz tutaj)

Przygotowanie

  • Na rozgrzanym ghi podsmaż cebulę, por, czosnek, imbir. Kolendrę i kmin delikatnie rozgnieć w moździerzu i dodaj do warzyw.
  • Dodaj grzybki, cukinię, podsmaż kilka minut, następnie dodaj koncentrat kolagenowy lub ewentualnie niewielką ilość wody oraz groszek.
  • Po upływie ok.6-7 min. dodaj lubczyk, koper, ryż, dopraw solą, wszystko wymieszaj.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: lubczyku, dzikiego ryżu, grzybków shiitake, cukinii, imbiru, groszku, por, czosnek, kolendry, kminu, ghi, koncentratu kolagenowego i soli kłodawskiej?...bo…
LUBCZYK- to nie tylko roślina milości i popularny afrodyzjak, ale i doskonałe lekarstwo na wiele dolegliwości. Jego cudowne właściwości wynikają z zawartości olejków eterycznych, kwasów organicznych, fitosteroli, garbników, polifenoli. Roślina ta obfituje w kwercetynę o silnym działaniu przeciwzapalnym. Kumaryna z lubczyku chroni przed zakrzepami i obrzękami. Lubczyk wspomaga pracę systemu pokarmowego, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, usuwa wzdęcia, likwiduje kolki, poprawia perystaltykę jelit i zapobiega nadmiernej fermentacji. Sprzyja zdrowiu wątroby (usuwa toksyny) i nerek ( jest moczopędny). Rozkurcza mięśnie gładkie brzucha, niwelując dolegliwości bólowe, występujące podczas menstruacji. Działa rozgrzewająco, dzięki czemu wykorzystywany jest w leczeniu przeziębień i wszelkich infekcji dróg oddechowych.
DZIKI RYŻ- jest pełen witamin (głównie witamin z grupy B), minerałów (manganu, magnezu, fosforu, cynku, żelaza), dobroczynnego dla jelit błonnika, korzystnie wpływającego na poziom cholesterolu i cukru we krwi. Pamiętajmy jednak o wyborze takiego produktu, który jest certyfikowany i pochodzi z ekologicznych upraw. Ryż może bowiem zawierać toksyczny związek chemiczny- arszenik.
GRZYBY SHIITAKE- działają przeciwzapalnie, są bogatym zródłem polisacharydów, beta glukanów zwiększających produkcję białych krwinek odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji. Dodatkowo zawierają witaminę D oraz selen, miedź, potas i magnez. Grzybki shitake nazywane są „eliksirem życia”, gdyż zgodnie z medycyną Dalekiego Wschodu są doskonałym sposobem na długowieczność. Działają kojąco na układ nerwowy (dzięki witaminie B3), zapobiegają miażdżycy, a nawet wykazują właściwości antynowotworowe ( z badań wynika, że zawartość beta glukanów wydłuża życie chorych na raka żołądka oraz raka jelita).
CUKINIA- jest to jedno z pierwszych warzyw podawanych niemowlakom, jest lekkostrawna, wspomaga proces trawienia, świetnie nawadnia, działa zasadotwórczo na organizm i nie absorbuje toksyn oraz metali ciężkich z gleby. Jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit i obniża poziom cholesterolu.
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
ZIELONY GROSZEK- jest źródłem protein, witamin A, K, C, B oraz kwasu foliowego, manganu, żelaza i fosforu. Obfituje w drogocenny dla jelit błonnik i ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje gwałtownego wyrzutu insuliny do krwi. Dzięki znajdującym się w nim minerałom może wspomagać pracę serca. Istotne jest, aby zawsze w pełni go ugotować, co pozwala obniżyć poziom zawartego w nim kwasu fitynowego.
POR- zawiera witaminy A, K, C, żelazo, mangan oraz kemferol, organiczny związek chroniący przed chorobami serca, nowotworami i infekcjami bakteryjnymi czy wirusowymi. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit. Zawartość siarki wspomaga obniżanie cukru we krwi i działa ochronnie na mózg.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków składających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
KOLENDRA- bogata w antyoksydanty, unieszkodliwiające wolne rodniki, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, wspomaga pracę serca, mózgu i układu trawiennego. Znajduje zastosowanie przy chorobach skórnych, wysypkach, zapaleniach.
KUMIN (kmin rzymski)- dzięki zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecność aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Doskonale wpływa na trawienie.
GHI- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, usprawnia pamięć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Ghi dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego, nawilża tkankę łączną, utrzymuje elastyczność stawów (sprawdza się przy tzw. strzelających stawach). Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia, metabolizm. Nie obciąża wątroby, a wręcz ją w wspiera w spełnianiu swoich funkcji. Oczyszcza organizm z toksyn, potrafi przynieść ulgę w stanach gorączkowych i znajduje zastosowanie przy leczeniu anemii. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia się i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
KONCENTRAT KOLAGENOWY- jest bogaty w minerały, składniki odżywcze i przeciwzapalne. Zawarte w nim aminokwasy pomagają odbudować tkankę mięśniowa i łączną, leczą nieszczelną błonę śluzową układu pokarmowego, detoksykują wątrobę, oczyszczają krew i naczynia krwionośne. Koncentrat jest świetnie przyswajalną formą naturalnego kolagenu. Kolagen jest najczęściej występującym białkiem w organizmie, zbawiennie działa na kości, stawy, chrząstki, ścięgna, błony śluzowe, skórę, paznokcie i włosy. Kolagen pełni rolę „kleju”, który pomaga utrzymać ciało razem, zapewnia elastyczność i daje efekt odmładzający- czegóż chcieć więcej?!
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).