Go Back Email Link

SMAK PRAWDZIWEGO PARMEZANU BEZ PARMEZANU?

Parmezan...Parmigiano Reggiano...włoska klasyka sama w sobie, to rodzaj twardego, długo dojrzewającego sera, wytwarzanego z mleka krowiego. I wlaśnie tu entuzjazm opada...ser z mleka krowiego, czyli mleka o dużych granulkach tłuszczu, trudno przyswajalnego, działającego zapalnie na organizm, co może przyczyniać się do wielu schorzeń. Czy istnieje sposób na wyczarowanie równie aromatycznego smaku bez użycia silnie zapalnych składników? Na szczęście tak! Wystarczy niewielka ilość zdrowych orzechów, płatków drożdżowych i czosnek granulowany. Powstały niezwykły smak jest zaskakująco podobny do parmezanu i z powodzeniem może go zastąpić w wielu daniach.

Składniki

  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki zblendowac.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: orzechów nerkowca, płatków drożdżowych, czosnku i soli kłodawskiej?
ORZECHY NERKOWCA- są źródłem wielu minerałów, szczególnie miedzi, magnezu, manganu, cynku, fosforu, żelaza i selenu. Bogate w białko, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystne dla zdrowia serca. Zawierają przeciwutleniacze, które zapobiegają uszkodzeniom komórek i redukują zapalenia w organizmie.
PŁATKI DROŻDŻOWE- są doskonałym zamiennikiem sera i w przeciwieństwie do niego nie działają zapalnie na organizm. Obfitują w białko, błonnik, witaminy z grupy B i takie minerały jak: selen, cynk, fosfor, potas, wapń i żelazo. Zawierają 18 aminokwasów i beta glukany, wspomagające pracę układu odpornościowego. Przy ich zakupie, istotne jest, aby zwracać uwagę, żeby nie były fortyfikowane sztucznymi witaminami.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Zawiera dobroczynną allicynę (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).