Go Back Email Link

STARA DOBRA OWSIANKA, LUBIĄ JĄ JELITA, SERCE, MÓZG, A NAWET SKÓRA I WŁOSY

Owsianka nie jest żadną innowacją w kuchni. Mimo tego, za każdym razem potrafi zaskakiwać smakiem. Ilość dodatków, która doskonale się z nią komponuje jest wprost nieskończona. Owsiankę uwielbiam, ubóstwiam, wręcz kocham, za co?... jest wyśmienita, sycąca, pełna witamin, minerałów i można z niej wyczarować niezwykle wartościowy posiłek w kilka minut (nie wymaga gotowania). Gdy brakuje czasu, potrafię się nią zajadać nawet na obiad. Jest jedną z nielicznych propozycji posiłku, któremu nigdy nie odmawiam, w zależności od tego, na co akurat mam „smaka” powstają jej różne wersje. Płatki owsiane to nie tylko skarbnica zdrowia, ale i sekret urody, doskonale wygładzają skórę, leczą egzemy, a nawet uporczywy trądzik. Jedzmy owsiankę dla zdrowia i urody.

Składniki

  • ½ szklanki płatków owsianych bio, gdyż inne mogą zawierać szkodliwy glifosat
  • 1 łyżka orzechów laskowych
  • 1 łyżka ziaren słonecznika bez oleju
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżkeczka pestek dyni
  • 1 łyżeczka orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • opcjonalnie 1 łyżka syropu klonowego
  • szczypta soli kłodawskiej lub himalajskiej

Przygotowanie

  • Płatki zalej wrzącą wodą (nieco powyżej ilości płatków), przykryj i odstaw na ok. 20 min., a najlepiej całą noc.
  • Po kilku minutach od zalania płatków wodą, dodaj wszystkie nasiona (oprócz lnu), wymieszaj i odstaw.
  • Tuż przed zjedzeniem dodaj świeżo zmielone siemię lniane, szczyptę soli i ewentualnie syrop klonowy.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: płatków owsianych, orzechów laskowych, włoskich, pestek dyni, słonecznika, lnu, sezamu, syropu klonowego i soli kłodawskiej?
PŁATKI OWSIANE- obfitują w witaminy z grupy B oraz potas, magnez, wapń, mangan, selen, żelazo i cynk. Dzięki zawartości awentramidów (pochodne kwasów cynamonowych) działają przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, chronią serce i zmniejszają ryzyko nowotworów (szczególnie raka jelita grubego). Obecny w nich błonnik wykazuje zdolność stabilizowania cukru, usprawniania trawienia (niwelują zaparcia) i obniżania poziomu „złego” cholesterolu. Znajdujące się w nich beta glukany, pod wpływem wody tworzą formę żelu, działającego ochronnie na ściany układu pokarmowego oraz stanowią doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych. Z kolei występujący w nich cynk i krzem świetnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci. Spożywanie płatków owsianych odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce miażdżycy, udarów mózgu, cukrzycy, a nawet astmy.
ORZECHY LASKOWE- są źródłem manganu, miedzi oraz dużej ilości witaminy E, która działa antyoksydacyjnie i chroni przed chorobami serca. Korzystnie wpływają na odporność, układ krwionośny i nerwowy. Wysoka zawartość błonnika, kwasów tłuszczowych i magnezu normalizują ciśnienie krwi.
ORZECHY WŁOSKIE- są niezwykle odżywcze, zawierają witaminy B, mangan, magnez, żelazo i wapno. Są źródłem niezbędnych kwasów omega 3, które łagodzą stany zapalne w organizmie. Mogą korzystnie wpływać na obniżanie ciśnienia, pracę jelit, mózgu i serca.
PESTKI DYNI- są skarbnicą witamin (A, B, C i E) oraz minerałów (magnez, cynk, wapń). Dzięki temu wzmacniają układ odpornościowy, zwalczają pasożyty, korzystnie wpływają na skórę, nadciśnienie, zapobiegają miażdżycy, przeciwdziałają nowotworom. Korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.
ZIARNA SŁONECZNIKA- są źrodłem witaminy E oraz witamin z grupy B, co korzystnie wpływa na kondycję skóry i funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki zawartości takich minerałów jak selen i cynk doskonale usprawniają pracę układu odpornościowego i zwiększają zdolność zwalaczania wszelkich infekcji. Obfitują w drogocenny dla zdrowia błonnik.
SIEMIĘ LNIANE- to małe nasionka o wielkiej mocy. Obfitują w witaminę E i witaminy z grupy B oraz magnez, miedź, fosfor i mangan. Zawierają kwasy omega 3 o właściwościach przeciwzapalnych, usprawniają krążenie. Zawarte w nich antyoksydanty- polifenole chronią przed chorobami serca a błonnik wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego. Ponadto są dobrym źródłem fitoestrogenów blokujących receptory estrogenowe, dzięki czemu redukują objawy menopauzy i przeciwdzialają nowotworom piersi i prostaty.
SEZAM- jest źródłem witamin z grupy B oraz wapnia, magnezu, żelaza i potasu. Obfituje w antyoksydanty, unieszkodliwiające wolne rodniki. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Może korzystnie wpływać na pracę serca, mózgu, wątroby i nerek. Przynosi również liczne korzyści skórze, ze względu na zawartość witaminy E oraz kwasów Omega 6, poprawia jej ukrwienie i odżywienie.
SYROP KLONOWY- w przeciwieństwie do cukru rafinowanego jest mniej przetworzony, zawiera spore ilości takich minerałów jak: mangan, cynk, potas, magnez, wapń, witaminy z grupy B (zwłaszcza B2). Jest prawdziwą skarbnicą antyoksydantów, które redukują wolne rodniki odpowiedzialne za przyspieszanie procesów starzenia, uszkadzanie tkanek i rozwój stanów zapalnych. Jego zdolność zwalczania wolnych rodników jest podobna jak w brokułach i jabłkach. Posiada równiez nieco niższy indeks glikemiczny od zwykłego cukru, dzięki czemu nie powoduje aż tak gwałtownego wyrzutu insuliny.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).
DLACZEGO DO PRZEPISU NIE UŻYŁAM OWOCÓW, KTÓRE SĄ BARDZO POPULARNYM DODATKIEM DO OWSIANKI?...bo…
Medycyna starohinduska- ajurweda głosi, że nic, co zostanie zjedzone z owocem nie strawi się prawidłowo i spowoduje, że inne produkty zaczną fermentować i kreować toksyny w układzie pokarmowym (owoce trawią się dużo szybciej, co powoduje zaleganie reszty składników w jelitach). Owoce najkorzystniej jest spożywać 30 min. przed posiłkiem lub 2.5 godz. po posiłku.