Go Back Email Link

CUKINIA, PAPRYKA, POMIDORKI W AROMATYCZNYM, ZIOŁOWYM SOSIE- NIEBIAŃSKIEGO SMAKU DODAJE SZYNKA PARMEŃSKA

Makaroni, makaroni, makaroni...któż z Nas nie jest jego wielbicielem? Można nie przepadać za kaszami, ryżem, ale makaron to chyba kocha każdy. I najcudowniejsze jest to, że nie wymaga on bogatej oprawy, właściwie wystarczy dobrej jakości oliwa, świeże zioła, czosnek i w kilka minut łatwo wykreować niebiański smak. Dzisiejsza wersja to sos „na bogato”. Połączenie delikatnej cukinii, lekkiej słodyczy papryki z wyrazistością czosnku, cebulki i ziół, a wszystko to dopełnione wyrafinowanym smakiem szynki parmeńskiej. Palce lizać!

Składniki

  • 2 porcje makaronu
  • 1 cukinia drobno pokrojona
  • ½ papryki czerwonej drobno pokrojonej
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 2-3 ząbki czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej pokrojonej w grube paski
  • ½ łyżeczki świeżego oregano
  • 4 łyżki natki pietruszki drobno pokrojnej
  • 1-2 łyżeczki masła klarowanego
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż cebulę, cukinię, paprykę, czosnek, w razie potrzeby podlej wodą.
  • Dodaj pomidory, oregano, podsmaż 2 min. i ściągnij z ognia.
  • Dodaj szynkę parmeńską i pietruszkę.
  • Ugotuj makaron i dodaj do powstałego sosu wraz z odrobiną wody, w której gotował się makaron.
  • Dopraw solą.
  • Na koniec możesz też dodać łyżeczkę oliwy z oliwek.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: cukinii, papryki, czosnku, masła klarowanego, oregano, pietruszki i soli kłodawskiej?
CUKINIA- jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit i obniża poziom cholesterolu.
PAPRYKA- jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzęki luteinie i zeaksantynie korzystnie wpływa na wzrok.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
OREGANO (LEBIODKA POSPOLITA)- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest źródłem potasu, beta karotenu oraz witaminy K i kwasu foliowego dzięki czemu może korzystnie wpływa na układ kostny i serce. Obecna w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).