Go Back Email Link

AROMATYCZNA BAZYLIA, CUKINIA, SZPINAK, WYRAZISTY KOZI SER - ZDROWOTNA UCZTA DLA PODNIEBIENIA

Kto ma ochotę na pyszne danie makaronowe w zdrowej wersji?...Jeśli chodzi o makaron, nigdy nie odmawiam. Dziś w roli głównej makaron z brązowego ryżu, pełnego witamin (witamin z grupy B), minerałów (manganu, magnezu, fosforu, cynku, żelaza), dobroczynnego dla jelit błonnika, korzystnie wpływającego na poziom cholesterolu i cukru we krwi. Pamiętajmy jednak o wyborze takiego produktu, który jest certyfikowany i pochodzi z ekologicznych upraw. Ryż może bowiem zawierać toksyczny związek chemiczny- arszenik. Towarzystwo cukinii, szpinaku, czosnku oraz innych warzyw i ziół wzbogaci ilość składników odżywczych i sprawi, że w kuchni będzie się unosił wyjąkowy aromat, a talerz wypełni się na pozór prostą, ale zarazem magiczną kompozycją smaku.

Składniki

  • Makaron z brązowego ryżu
  • 1 duża lub 2 małe cukinie drobno pokrojone
  • 1 marchewka drobno pokrojona
  • garść mlodych liści szpinaku
  • 8 pieczarek drobno pokrojonych
  • 500 g rozdrobnionych pomidorów ze słoika lub puszki
  • ½ cebuli drobno pokrojonej
  • 2 ząbki czosnku rozdrobnionego i odstawionego na 10min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • 1 łyżka świeżej bazylii drobno pokrojonej
  • garść drobno pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • Niewielki kawałek sera koziego startego na tarce (opcjonalnie)
  • Kilka plasterków szynki parmeńskiej opcjonalnie
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Na rozgrzanym maśle klarowanym lekko podsmażyć cebulę, czosnek, suszoną bazylię.
  • Dodać cukinię, marchew, pieczarki i chwilke podsmażyć.
  • Następnie dodać pomidory i gotować ok. 20 min.
  • Na koniec połaczyć ze szpinakiem, świeżą bazylią, natką pietruszki.
  • Posypać startym serem i udekorować plastrami szynki parmeńskiej.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: cukinii, masła klarowanego, szpinaku, pietruszki, czosnku, bazylii, sera koziego i soli kłodawskiej?
CUKINIA- źródło witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia prace jelit i obniża poziom cholesterolu.
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
SZPINAK- trudno jest znaleźć warzywo, które zawierałoby więcej drogocennej dla kości witaminy K niż właśnie szpinak. Ponadto obfituje w witaminy A i C, dzięki czemu działa antyoksydacyjnie i unieszkodliwa wolne rodniki. Jest źródłem takich minerałów jak: magnez, żelazo i mangan.
NATKA PIETRUSZKI- zawiera więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna), obfituje też w beta karoten, żelazo, kwas foliowy, miedz, mangan, potas. Działa moczopędnie, dzięki czemu szybciej wypłukiwane są toksyny, co skraca czas infekcji.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
BAZYLIA-  źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.SER FETA- w porównaniu z serem krowim ma mniejsze cząsteczki tłuszczu, dzięki czemu jest łatwiej trawiony, nie obciąża układu pokarmowego i nie wywołuje uszkodzeń śluzówki. Jest znakomitym źródłem witamin z grupy B oraz wapnia i fosforu.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).