Go Back Email Link

MAKARON PACHNĄCY LASEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I NUTĄ TYMIANKU

Bardzo lubię makaron, ale nie tylko ze względu na jego  smak ale i ogrom możliwości jakie stwarza, jeśli chodzi o jego przygotowanie. Kombinacje dodatków z jakimi współgra nie mają końca i to sprawia, ze wydawałoby się zwykły makaron jest za każdym razem kulinarnie fascynujący na nowo. Dziś wyczarowałam z niego danie lekko pachnące leśnym lasem, suszonymi pomidorami i nutą tymianku.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
  • 150 g grzybów shiitake pokrojone w paski (ewentualnie pieczarki)
  • 8 pomidorów suszonych pokrojonych w paski
  • 1 mała cebula czerwona pokrojona w kostkę
  • 2 duże garście młodego szpinaku
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • pół szklanki koncentratu kolanowego opcjonalnie (osobny przepis tutaj)
  • 2 zabki czosnku rozgniecione i odstawione na 10m
  • szczypta suszonego tymianku
  • sól klodawska lub himalajska do smaku
  • szklanka makaronu orzo
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Makaron ugotować wg. przepisu z opakowania.
  • Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć kurczaka, cebule, następnie czosnek.
  • Dodać grzyby i nadal podsmażać kilka minut na średnim ogniu, dodać tymianek i doprawić solą i pieprzem.
  • Kiedy kurczak jest w pełni usmażony dodać ugotowany makaron i koncentrat kolagenowy.
  • Chwile gotować do ulubionej konsystencji.
  • Na koniec dodać liście szpinaku i ściągnąć z ognia.

Dodatkowe informacje

Dlaczego do przepisu użyłam; grzybów shiitake, masła klarowanego, koncentratu kolagenowego, czosnku i soli kłodawskiej?
GRZYBY SHIITAKE- działają przeciwzapalnie, są bogatym zródłem polisacharydów, beta glukanów zwiększających produkcję białych krwinek odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji. Dodatkowo zawierają witaminę D oraz selen, miedz, potas i magnez.
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada cała game zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę lączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan ukladu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflore. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
KONCENTRAT KOLAGENOWY- jest bogaty w minerały, składniki odżywcze i przeciwzapalne. Zawarte w nim aminokwasy pomagają odbudować tkankę mięśniowa i łączną, leczą nieszczelną błonę śluzową układu pokarmowego, detoksykują wątrobę, oczyszczają krew i naczynia krwionośne. Koncentrat jest świetnie przyswajalną formą naturalnego kolagenu (najczęściej wystepującego białka w organizmie). Zbawiennie działa na kości, stawy, chrząstki, ścięgna, błony śluzowe, skórę. Kolagen pełni rolę „kleju”, który pomaga utrzymać ciało razem, zapewnia elastyczność i daje efekt odmładzający.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedz, potas, selen).