NIEPOWTARZALNY KAPUŚNIAK PO MOJEMU CZYLI PO ZDROWEMU, BEZ NIESTRAWNOŚCI
Miłośnicy kapusty uwielbiają ją pod każdą postacią, świeżą, gotowaną czy też kiszoną. Są i tacy, którzy dania kapuściane lubią, ale nie jedzą ich ze względu na kłopoty trawienne z tego wynikające. Jeszcze inni uważają takie potrawy za zbyt tłuste i tuczące. Dla mnie kapusta jest nieodłącznym składnikiem mojej diety. Nie wyobrażam sobie okresu zimowego bez przyrządzania kwaśnego, rozgrzewającego, kapuśniaczku. I nie byłabym sobą, gdybym tradycyjnego i dość ciężkiego kapuśniaku nie wprowadziła na zdrowsze „tory”. Moja wersja nie zawiera tłustego mięsa, a jedynie dodatek indyczego boczku i całą gamę aromatycznych przypraw, dzięki którym jest możliwe wykreowanie nie tylko niepowtarzalnego smaku, ale i zadbanie o lekkostrawność. Po moim kapuśniaku niestrawność Ci nie straszna.
Składniki
500-600gkiszonej kapustypokrojonej
1marchewstarta na tarce
1korzeń pietruszkistarty na tarce
¼korzenia selerastartego na tarce
2cebuledrobno pokrojone
5ziemniakówpokrojonych w kostkę
250gboczku z indykabez dodatku szkodliwych azotanów i azotynów, pokrojonego w kostkę
2ząbki czosnkurozgniecionego i odstawionego na 10min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż cebulę, pietruszkę, marchew, seler, boczek, czosnek i przyprawy.
Dodaj wodę i ewentualnie koncentrat kolagenowy, następnie ziemniaki, grzybki, śliwki i gotuj do miękkości.
Dodaj kapustę i wszystko gotuj około 45-50 min.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: kapusty kiszonej, pietruszki, selera, marchewki, masła klarowanego, koncentratu kolagenowego, czosnku, curry, kminu, cząbru, majeranku i soli kłodawskiej?KAPUSTA KISZONA- jest źródłem witamin B, C oraz kwasu foliowego, miedzi, potasu, żelaza i manganu. Obfituje w błonnik, dzięki czemu korzystnie wpływa na pracę jelit i serca. Jako jedno z nielicznych warzyw zawiera witaminę K2, odgrywającą znaczącą rolę w zdrowiu układu kostnego.WARZYWA PREBIOTYCZNE (takie jak: seler, pietruszka, marchew)- stanowią doskonałą, naturalną pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych, wpływają korzystnie na ich wzrost i rozwój, sprzyjając wytworzeniu prawidłowej mikroflory. MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.KONCENTRAT KOLAGENOWY- jest bogaty w minerały, składniki odżywcze i przeciwzapalne. Zawarte w nim aminokwasy pomagają odbudować tkankę mięśniowa i łączną, leczą nieszczelną błonę śluzową układu pokarmowego, detoksykują wątrobę, oczyszczają krew i naczynia krwionośne. Koncentrat jest świetnie przyswajalną formą naturalnego kolagenu. Kolagen jest najczęściej występującym białkiem w organizmie, zbawiennie działa na kości, stawy, chrząstki, ścięgna, błony śluzowe, skórę, paznokcie i włosy. Kolagen pełni rolę „kleju”, który pomaga utrzymać ciało razem, zapewnia elastyczność i daje efekt odmładzający- czegóż chcieć więcej?!CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).CURRY- jest mieszanką przypraw doskonale działających na system trawienny, łagodzi niestrawność, wzdęcia, uspokaja żołądek, wspomaga pracę wątroby oraz zmniejsza stany zapalne w organizmie.KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecnośći aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Korzystnie wpływa na trawienie.CZĄBER- pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego niezbędnego do trawienia, działa rozkurczowo, łagodzi wzdęcia i stany zapalne przewodu pokarmowego.MAJERANEK- ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Korzystnie wpływa na układ trawienny i hormonalny.SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).