- 350 g cieciorki namoczonej i ugotowanej w szybkowarze (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
- 3 buraczki ugotowane lub upieczone
- sok z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10min. (Dlaczego? Przeczytaj poniżej)
- 1 łyżka tahini Przepis na zdrową pastę tahini znajdziecie tutaj
- 1/2 - 1 łyżeczki kminu
- sól kłodawska lub himalajska do smaku
- pieprz do smaku
Wszystkie składniki połącz i blenduj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: cieciorki, buraka, cytryny, czosnku, tahini, kminu i soli kłodawskiej?
CIECIERZYCA- jest źródłem pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka oraz dobroczynnego dla jelit błonnika, dzięki czemu zaspokaja apetyt i zapobiega napadom głodu. Ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, co zapobiega gwałtownym wyrzutom insuliny do krwi. Zawartość magnezu i potasu korzystnie wpływa na ciśnienie krwi i pracę serca. Pomimo wielu zalet zawiera też takie anty-odżywcze składniki jak: lektyny i fityniany. Istnieje jednak łatwy sposób na ich znaczną redukcję, wystarczy ugotować ją w szybkowarze (wraz z kilkoma listkami laurowymi, wspierającymi trawienie). Wcześniejsze namoczenie cieciorki i dodanie do niej łyżeczki sody oczyszczonej, sprawi, że stanie się łatwiejsza do strawienia. Istotne jest również, aby ciecierzycę posolić dopiero po ugotowaniu, wówczas nie będzie sucha (sól bowiem wyciąga wilgoć).
BURAK- tzw. warzywo cudo, wyjątkowo cenne, prawie niezależnie od schorzenia. Jest źródłem witaminy C, B oraz kwasu foliowego, manganu, potasu, magnezu, fosforu i żelaza. Zawiera związki, które wpływają na obniżanie ciśnienia, zwiększają wydolność fizyczną organizmu, wspomagają pracę mózgu i detoksykację organizmu. Obfituje w dobroczynny błonnik, który przechodząc przez jelita, ściąga ze ścianek przyklejone do nich złogi. Występujący w nim pigment- betalaina doskonale łagodzi stany zapalne.
SOK Z CYTRYNY- jest żródłem witaminy C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
TAHINI- jest źródłem witamin z grupy B oraz wapnia, magnezu, żelaza i potasu. Obfituje w antyoksydanty, unieszkodliwiające wolne rodniki. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Może korzystnie wpływać na pracę serca, mózgu, wątroby i nerek. Przynosi również liczne korzyści skórze, ze względu na zawartość witaminy E oraz kwasów Omega 6, poprawia jej ukrwienie i odżywienie.
KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecnośći aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Korzystnie wpływa na trawienie.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).