Go Back Email Link

BIGOS PO MOJEMU...ZDROWA PYSZOTKA

Bigos to jedna z najbardziej charakterystycznych i popularnych potraw kuchni polskiej. Ze względu na dużą ilość, zawartego w tradycyjnym bigosie mięsa i kiełbasy jest to danie dość tłuste i ciężkostrawne. Bardzo lubię połączenie kapusty z grzybami oraz aromatem suszonej śliwki i ziół, dlatego postanowiłam przyrządzić bigos w wersji fit. Dbając o lekkostrawność kapusty użyłam takich przypraw jak: cząber, kmin czy majeranek. Pragnąc również zachować wędzony posmak bigosu, podsmażyłam bekon z indyka, a po ugotowaniu dodałam szynkę parmeńską. Okazuje się. że pyszny bigos wcale nie musi być tłusty, toteż z pewnością zagości on na moim stole nie tylko w okresie świątecznym.

Składniki

  • 200 g kapusty kiszonej
  • 200 g kapusty świeżej pokrojonej dość drobno
  • 1 duża cebula drobno pokrojona
  • 1 marchew starta na tarce
  • ½ korzenia selera startego na tarce
  • 5 suszonych śliwek
  • 15-20 podgrzybków suszonych opcjonalnie dodatkowo susz grzybowy
  • koncentrat pomidorowy do smaku ok. 1-2 łyżeczki
  • 450 g wody w razie potreby więcej
  • 250 g bekonu z indyka bez dodatku azotanów i azotynów, drobno pokrojonego
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej pokrojonej na drobne kawałki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • opcjonalnie 1 łyżeczka naturalnej przyprawy do bigosu dary natury
  • szczypta cząbru
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½-1 łyżeczki kminu
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż cebulę, marchew, seler, przyprawy.
  • Dodaj świeżą kapustę, śliwki, grzyby, wodę i gotuj ok. 20 min., na wolnym ogniu, mieszaj od czasu do czasu, aby kapusta się nie przypaliła.
  • W tym czasie na patelni lekko podsmaż bekon.
  • Po ugotowaniu kapusty, dodaj kiszoną kapustę i przecier, gotuj ok. 30 min.
  • Dodaj bekon i gotuj kolejne 15-20 min. Na koniec dopraw bigos i dodaj szynkę parmeńską.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: kapusty, marchwi, selera, masła klarowanego, imbiru, cząbru, majeranku, kminu i soli kłodawskiej?
KAPUSTA- jest źródłem witamin B, C oraz kwasu foliowego, miedzi, potasu, żelaza i manganu. Obfituje w błonnik, dzięki czemu korzystnie wpływa na pracę jelit i serca. Jako jedno z nielicznych warzyw zawiera witaminę K2, odgrywającą znaczącą rolę w zdrowiu układu kostnego. Posiada właściwości odkwaszające i oczyszczające, przyspiesza wydalanie toksyn.
WARZYWA PREBIOTYCZNE (takie jak: seler, marchew)- stanowią doskonałą, naturalną pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych, wpływają korzystnie na ich wzrost i rozwój, sprzyjając wytworzeniu prawidłowej mikroflory.
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
CZĄBER- pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego niezbędnego do trawienia, działa rozkurczowo, łagodzi wzdęcia i stany zapalne przewodu pokarmowego.
MAJERANEK- ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Korzystnie wpływa na układ trawienny i hormonalny.
KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecnośći aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Korzystnie wpływa na trawienie.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).