Go Back Email Link

PROZDROWOTNY DESER Z SOCZYSTYCH TRUSKAWEK ZANURZONYCH W ORZECHOWYM KREMIE

Słodkości lubię, nie jadam ich często, ale czasami świętuję swój własny dzień dziecka :-) Wtedy najczęściej sięgam po owoce i zanurzam je w przeróżnych kremach, sorbetach czy musach. Zamiast schrupać sklepowego batonika i wypełnić  się rafinowanym cukrem oraz chemicznymi substancjami, dostarczam składniki odżywcze i bez wyrzutów sumienia zaspokajam ochotę na słodycze. Staram się kupować owoce sezonowe i od lokalnych farmerów, bo takie są najbardziej wartościowe. Przeważnie wybieram te jagodowe, ze względu na wysoka zawartość drogocennych dla zdrowia antyoksydantów i niewielką ilość cukru. W dzisiejszym deserze prym wiodą soczyste truskawki w towarzystwie aksamitnego kremu z orzechów nerkowca, z lekką nutą wanilii w tle. Dasz się skusić?

Składniki

  • szklanka orzeszków nerkowca namoczonych w wodzie
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 50 ml syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300-400 g truskawek pokrojonych w dowolne kształty

Przygotowanie

  • Namoczone orzeszki (bez wody) umieść w blenderze, dodaj mleko, syrop klonowy i wanilię.
  • Zblenduj wszystkie składniki na gładka masę.
  • W salaterce umieść truskawki, następnie warstwę orzechowego kremu i znów truskawki.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: truskawek, orzechów nerkowca, mleka kokosowego i syropu klonowego?
TRUSKAWKI- są źródłem witaminy C i B9 oraz manganu i potasu. Zawierają duże ilości przeciwutleniaczy o działaniu przeciwzapalnym. Obfitują w pektyny wspomagające pracę jelit.
ORZECHY NERKOWCA- są źródłem wielu minerałów, szczególnie miedzi, magnezu, manganu, cynku, fosforu, żelaza i selenu. Bogate w białko, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystne dla zdrowia serca. Zawierają przeciwutleniacze, które zapobiegają uszkodzeniom komórek i redukują zapalenia w organizmie.
MLEKO KOKOSOWE- jest wyśmienitym zastępnikiem śmietany i w przeciwieństwie do niej, nie wywołuje stanów zapalnych w organizmie, a wręcz pomaga je redukować, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też dobrym źrodłem wielu witamin (A, E, C, B) i minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas).
SYROP KLONOWY- w przeciwieństwie do cukru rafinowanego jest mniej przetworzony, zawiera spore ilości takich minerałów jak: mangan, cynk, potas, magnez, wapń, witaminy z grupy B (zwłaszcza B2). Jest prawdziwą skarbnicą antyoksydantów, które redukują wolne rodniki odpowiedzialne za przyspieszanie procesów starzenia, uszkadzanie tkanek i rozwój stanów zapalnych. Jego zdolność zwalczania wolnych rodników jest podobna jak w brokułach i jabłkach. Posiada równiez nieco niższy indeks glikemiczny od zwykłego cukru, dzięki czemu nie powoduje aż tak gwałtownego wyrzutu insuliny.