Go Back Email Link

EKSPLOZJA SMAKÓW I ANTYOKSYDANTÓW

Przekonaj się, że zdrowy deser nie musi być nijaki i bez smaku, a wręcz przeciwnie, może być kolorowy i niebiańsko pyszny. Jego wykonanie jest bardzo proste i zajmuje zaledwie kilka minut. W swoim składzie nie zawiera dodatkowego cukru, a mimo tego słodyczy mu nie brakuje. Jest lekki, delikatnie orzeźwiający i intensywnie uzależniający:) Zdrowo też może być słodko.

Składniki

Warstwa czerwona:

  • 250 g mrożonych truskawek
  • 1-2 banany w zależności od poziomu słodyczy jaką lubimy

Warstwa czekoladowa:

  • 2 banany
  • 2 awocado
  • 1-2 gruszki
  • 2 kiwi
  • pomarańcz do dekoracji
  • 2 łyżki prawdziwego gorzkiego kakao

Przygotowanie

  • Warstwa czerwona: w blenderze, na wysokich obrotach zmiksuj truskawki na mus, dodaj banany i blenduj do uzyskania aksamitnej konsystencji.
  • Warstwa czekoladowa: wszystkie składniki zblenduj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Powstałe warstwy przełóż do salaterek i udekoruj pomarańczą oraz startą, gorzką czekoladą.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: truskawek, bananów, awokado, gruszek, kiwi i kakao?
TRUSKAWKI- są źródłem witaminy C i B9 oraz manganu i potasu. Zawierają duże ilości przeciwutleniaczy o działaniu przeciwzapalnym. Obfitują w pektyny wspomagające pracę jelit.
BANAN- jest źródłem potasu, niezbędnego dla zdrowia serca i nerek. Zawiera antyoksydanty, chroniące przed uszkodzeniami komórek. Obfituje w korzystne dla zdrowia błonnik, również pektyny.
AWOKADO- jest źródłem witaminy K, C, E, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego i potasu (zawiera więcej potasu niż banany). Zawarte w nim antyoksydanty, takie jak: luteina i zeaksantyna korzystnie wpływają na wzrok. Obfituje w dobre tłuszcze, w tym kwasy tłuszczowe omega 3 oraz dobroczynny dla jelit błonnik. Spożywanie awokado może też obniżać poziom cholesterolu.
GRUSZKA- jest źródłem witaminy C, K oraz miedzi i potasu. Zawartość błonnika wspomaga pracę jelit i odpowiada za utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Obecność luteiny i zeaksantyny odgrywa istotną rolę w zdrowiu oczu.
KIWI- zawiera spore ilości witaminy C i antyoksydantów, dzięki czemu znajduje zastosowanie przy leczeniu astmy i wspomaganiu systemu odpornościowego. Ze względu na obecny błonnik znakomicie wpływa na procesy trawienne. Jest źródłem zeaksantyny i luteiny istotnych dla zdrowia oczu.
KAKAO- jest rodzajem superżywności, zawierającej jedną z największych ilości mineralów ( głównie magnezu i żelaza) ze wszystkich dostępnych na ziemi produktów. Zawiera dobroczynne antyoksydanty- flawonoidy (ma ich 15- krotnie więcej niż jagody i 30- krotnie więcej niż zielona herbata), dzięki czemu niweluje wolne rodniki, zapobiegając procesom przedwczesnego starzenia. Wpływa na zdrowie serca, obniża poziom cholesterolu, poprawia pamięć i koncentrację.