Go Back Email Link

ZDROWA CUKINIA ZANURZONA W AKSAMITNYM SOSIE Z SERA FETA

Cukinia to warzywo wyjątkowe, jest niskokaloryczna, lekkostrawna i ma wiele zastosowań. Nadaje się do spożycia zarówno na surowo, ale jest równie pyszna gotowana, grillowana czy duszona, faszerowana, na ostro, na słono, ale i na słodko. Jest skarbnicą minerałów, witamin oraz antyoksydantów, niwelujacych niekorzystne wolne rodniki. Wyróżnia się tym, ze nie kumulują się w niej metale ciężkie i szkodliwe azotany. Doskonale odkwasza organizm, sprzyja przemianie materii i wpływa korzystnie na trawienie. Ze względu na jej walory zdrowotne warto, aby często pojawiała się na naszych stołach. Co zrobić z cukinii? Dziś zapraszam na makaron cukiniowy, zanurzony w aksamitnie kremowym sosie z sera feta, grzybków, pomidorków i całej gamie aromatycznych ziół. Zapewniam, że nawet jeśli cukinia, nie jest Twoim ulubionym warzywem to od teraz może się to zmienić! Jedzmy cukinie na zdrowie.

Składniki

  • 450 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g grzybków shiitake lub pieczarek pokrojonych w paski
  • 3 zabki czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10 min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • 1/2 kostki sera feta
  • 2 cukinie pokrojone w kształt makaronu spaghetti (za pomocą obieraczki lub tarki)
  • garść świeżej bazylii pokrojonej w paski
  • 1/4 łyżeczki bazylii suszonej
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Na środku naczynia umieśc  ser feta w kawałku, dodaj pomidorki, grzybki, oregano,suszoną bazylię, czosnek i delikatnie dopraw solą.
  • Piecz w temp. 220st. C przez ok. 30-35 min.
  • Następnie dodaj cukiniowy makaron, świeżą bazylię, wszystko wymieszaj i zapiekaj ok. 5 min., do miękkości cukinii.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: cukinii, grzybków, czosnku, sera feta, oregano, bazylii i soli kłodawskiej?
CUKINIA - jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit i obniża poziom cholesterolu.
GRZYBY SHIITAKE - działają przeciwzapalnie, są bogatym zródłem polisacharydów, beta glukanów zwiększających produkcję białych krwinek odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji. Dodatkowo zawierają niezbędną w czasie choroby witaminę D oraz selen, miedź, potas i magnez.
CZOSNEK - wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
SER FETA - w porównaniu z serem krowim ma mniejsze cząsteczki tłuszczu, dzięki czemu jest łatwiej trawiony, nie obciąża układu pokarmowego i nie wywołuje uszkodzeń śluzówki ani stanów zapalnych. Jest znakomitym źródłem witamin z grupy B oraz wapnia i fosforu.
OREGANO (LEBIODKA POSPOLITA) - zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe.
BAZYLIA -  źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA - w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).