Go Back Email Link

MAŚLANA BRUKSELKA Z PAPRYKĄ, CEBULKĄ I CZOSNKIEM

Brukselka pochodzi z Belgii, zatem jej nazwa nie jest przypadkowa, jest efektem skrzyżowania kapusty głowiastej i jarmużu. Wyglądem przypomina miniaturową kapustkę i aż trudno uwierzyć, że w tych małych kuleczkach skrywa się ogromna moc zdrowotna. Posiada ona  wyjątkowe właściwości antyoksydacyjne i odmładzające. Zawarta w niej siarka doskonale wspomaga procesy detoksyfikacyjne, a kwas alfa-liponowy obniża poziom glukozy i łagodzi neuropatie. Z kolei związki azotowe biorą udział w przemianie estrogenu i maja zdolność usuwania jego nadmiaru z organizmu. Co jeszcze w sobie skrywa? Chlorofil, glukozynaty i karotenoidy, które działają antynowotworowo i zmniejszają ryzyko zachorowań na raka jelita grubego, żołądka i trzustki. Kwasy omega 3 redukują stany zapalne, a izotiocyjaniany zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca. Nie sposób więc brukselce odmówić i nawet przeciwnicy jej zapachu powinni się do niej przekonać. O zapachu wspominając, istnieje kilka sposobów na jego złagodzenie, wystarczy do gotującej się brukselki dodać plaster cytryny, liść laurowy, odrobinę cynamonu lub skórkę razowego chleba. Jeśli chodzi o mnie, brukselkę mogłabym zajadać bez końca i w różnych postaciach, gotowaną, grillowaną czy pieczoną.  Poniższy przepis idealnie nadaje się dla tych, którzy znudzeni są smakiem klasycznej brukselki z bułką tarta. Wprowadza nowe aromaty, które doskonale się z tym warzywem komponują. Delikatna słodycz papryki przełamuje wyrazistość brukselki, sok z cytryny nadaje lekkiej kwaskowatości, a cebulka i czosnek dodatkowo podkreślają charakter tego dania. Jedzmy zielone  kulki mocy na zdrowie.

Składniki

  • 500 g brukselki pokrojonej na połówki lub ćwiartki
  • 1 mała papryka czerwona pokrojona w mniejsze paski
  • ½ cebuli czerwonej pokrojonej w grubszą kostkę
  • 1 ząbek czosnku rozgnieciony i odstawiony na 10 min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • opcjonalnie 1 mała papryczka o średniej pikantności drobno pokrojona
  • opcjonalnie 50g grzybków shiitake lub pieczarek pokrojonych w paski
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Brukselkę gotuj w osolonej wodzie ok. 4-5 min.
  • Na rozgrzanym maśle klarowanym delikatnie podsmaż cebulę, grzybki, ostrą papryczkę, czosnek i na końcu paprykę.
  • Dodaj brukselkę, sok z cytryny, dopraw solą i wszystko wymieszaj.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU DODATKOWO UŻYŁAM: papryki, czosnku, masła klarowanego, grzybków, soku z cytryny, ostrej papryczki i soli kłodawskiej?
PAPRYKA- jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzęki luteinie i zeaksantynie korzystnie wpływa na wzrok.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
GRZYBY SHIITAKE- działają przeciwzapalnie, są bogatym zródłem polisacharydów, beta glukanów zwiększających produkcję białych krwinek odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji. Dodatkowo zawierają niezbędną w czasie choroby witaminę D oraz selen, miedź, potas i magnez.
SOK Z CYTRYNY- jest żródłem witaminy C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
OSTRE PAPRYCZKI- za ostrość papryki odpowiada organiczny związek zwany kapsaicyną o działaniu przeciwbólowym i przeciwbakteryjnym. Wpływa też na termoregulację i wspomaga przemianę materii, Dzięki właściwościom lekko rozgrzewającym i drażniącym na błony śluzowe wspomaga oczyszczanie górnych dróg oddechowych i może przynosić ulgę osobom zmagającym się z zapaleniem zatok.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).