Karkówka w zdrowotnych ziołach

WYJĄTKOWE CECHY

Wieprzowina jest cennym źródłem wit.E, tzw. witaminy młodości.

DOSKONAŁA ALTERNATYWA NA WĘDLINĘ BEZ KONSERWANTÓW I NIEZDROWYCH DODATKÓW 

Sekretem pysznej karkówki jest jej soczystość połączona z miękkością, chrupiącą skórką i ziołowym aromatem. Aby mięso było właśnie takie idealne, należy pamiętać o dwóch podstawowych zasadach: odpowiedniej regulacji temperatury podczas pieczenia oraz przyprawach, które wydobędą z mięsa jego niezwykły smak. Z karkówką świetnie skomponuje się czosnek, cebula, kmin i majeranek. Do marynaty nie użylam żadnego tłuszczu, gdyż samo mięso zawiera już w sobie jego spore ilości. Karkówka po upieczeniu doskonale nadaje się do dań obiadowych oraz jako zdrowa, domowa wędlina do pieczywa. A jakie są jej właściwości zdrowotne? To nie tylko źródło pełnowartościowego białka, ale i wysoka dawka aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. To także bogactwo całej gamy witamin z grupy B oraz niezbędnych minerałów. 

Składniki

  • 1-1.5 kg mięsa karkówki lub łopatki z kością
  • 6-7 ząbków czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • 2 cebule pokrojone w plastry
  • ½ łyżeczki kminu
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ¼ łyżeczki oregano
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Mięso pokrój w grube plastry, dokładnie natrzyj z obu stron przyprawami i czosnkiem, poprzekładaj plastrami cebuli.
  • Odstaw do lodówki na kilka godzin bądź najlepiej na calą noc.
  • Mięso piecz w temp. 215st. C przez 20 min. bez przykrycia, następnie w temp. 180st.C przez ok. 1.5 godz. (w zależności od wagi mięsa) pod przykryciem, na koniec zwiększ temperaturę do 200st. C i piecz przez 20min. bez przykrycia.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU DODATKOWO UŻYŁAM: czosnku, kminu, pieprzu cayenne, majeranku, oregano i soli kłodawskiej?
CZOSNEK- zawiera antyoksydanty i związki siarki, dzięki czemu wspomaga układ immunologiczny i produkcję limfocytów odpowiedzialnych za wyłapywanie i usuwanie patogenów, Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego własciwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny zwiazek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod wzgledem działania bakteriobójczego).
KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecnośći aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Korzystnie wpływa na trawienie.
PIEPRZ CAYENNE- naturalny niszczyciel bakterii i wirusów, zawiera witaminę C i beta karoten, działa przeciwzapalnie i wspomaga układ odpornościowy.
MAJERANEK- ma działanie przeiwbakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Korzystnie wpływa na układ trawienny i hormonalny.
OREGANO (LEBIODKA POSPOLITA)- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe. 
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close