CZEKOLADOWO, SŁODKO I ZDROWO
Czekolada…pyszna, aksamitnie jedwabista i doskonale wspierająca zdrowie? Dokładnie taki jest mój deser, pełen dobroczynnych przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki. Często słyszymy o wolnych rodnikach, ale czym właściwie są i dlaczego ich unieszkodliwianie jest aż tak istotne? To cząsteczki powstające podczas wielu procesów, m.in: kąpieli słonecznej, przy zanieczyszczeniach środowiska, niehigienicznym trybie życia czy stresie. Wolne rodniki powodują starzenie się oraz uszkodzenia komórek, a w konsekwencji przyczyniają się do zwiększenia występowania chorób serca, cukrzycy a nawet nowotworów. Istnieje doskonały sposób na ich neutralizowanie, magiczne antyoksydanty. Naturalnym źródłem antyoksydantów jest prawdziwe surowe kakao, które pod względem ich zawartości zdecydowanie wyprzedza tabliczkę nawet najlepszej gorzkiej czekolady( podczas przetwarzania ziaren kakaowca następuje ubytek przeciwutleniaczy nawet do 60%). Dodatek odpowiednich owoców nie tylko nada słodyczy, ale i zwiększy antyoksydacyjną moc, dzięki czemu będziemy się mogli cieszyć lepszą kondycją zdrowotną i młodością na dłużej.
Składniki
- 8 świeżych fig
- 2 dojrzałe awokado
- 150-200 g malin
- 1 dojrzałe kiwi
- 1 dojrzały banan
- opcjonalnie garść suszonych jagód goji lub morwy
- 2-3 łyżki surowego, gorzkiego kakao
Przygotowanie
- Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką, kremową masę.
- Podawaj z wiórkami gorzkiej czekolady i malinami.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: kakao, awokado, malin, kiwi, banana, jagód goji i fig?
KAKAO- jest rodzajem superżywności, zawierającej jedną z największych ilości mineralów ( głównie magnezu i żelaza) ze wszystkich dostępnych na ziemi produktów. Zawiera wspomniane powyżej, dobroczynne antyoksydanty- flawonoidy (ma ich 15- krotnie więcej niż jagody i 30- krotnie więcej niż zielona herbata), dzięki czemu niweluje wolne rodniki, zapobiegając procesom przedwczesnego starzenia. Wpływa na zdrowie serca, obniża poziom cholesterolu, poprawia pamięć i koncentrację.
AWOKADO- jest źródłem witaminy K, C, E, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego i potasu (zawiera więcej potasu niż banany). Zawarte w nim antyoksydanty, takie jak: luteina i zeaksantyna korzystnie wpływają na wzrok. Obfituje w dobre tłuszcze, w tym kwasy tłuszczowe omega 3 oraz dobroczynny dla jelit błonnik. Spożywanie awokado może też obniżać poziom cholesterolu.
MALINY- są dobrym źródłem witaminy C, K oraz manganu. Poza witaminą C zawierają także takie antyoksydanty jak: kwercetyna i kwas elagowy, dzięki czemu unieszkodliwiają wolne rodniki. Obfitują w błonnik i maja niski indeks glikemiczny, co wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Działają przeciwzapalnie i mogą korzystnie wpływać na dolegliwości związane z artretyzmem.
KIWI- zawiera spore ilości witaminy C i antyoksydantów, dzięki czemu znajduje zastosowanie przy leczeniu astmy i wspomaganiu systemu odpornościowego. Ze względu na obecny błonnik znakomicie wpływa na procesy trawienne. Jest źródłem zeaksantyny i luteiny istotnych dla zdrowia oczu.
BANAN- jest źródłem potasu, niezbędnego dla zdrowia serca i nerek. Zawiera antyoksydanty, chroniące przed uszkodzeniami komórek. Obfituje w korzystne dla zdrowia błonnik, również pektyny.
JAGODY GOJI- obfitują we karotenoidy i przeciwutleniacze, zapobiegając uszkodzeniom komórek. Zawierają 50 razy więcej wit. C niż cytrusy. Wykazują działanie przeciwzapalne i ochronne dla wzroku, wątroby oraz odporności.
FIGI- to bogactwo nie tylko wit. A, B, C, takich minerałów jak; potas, miedź, mangan, magnez ale i skarbnica fitosteroli, które wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Zawarty w figach drogocenny błonnik dba o serce i zdrowie jelit.