DŻEM IDEALNY – BOGACTWO ANTYOKSYDANTOWYCH MALIN, SYROPU KLONOWEGO I NASION CHIA
Sklepowe półki są przepełnione dżemami, po co wiec tracić czas na zrobienie dżemu w domu? To prawda wybór jest szeroki, a producenci prześcigają się w hasłach: „dżem naturalny”, „dżem babuni”, „dżem pełen owoców”, „dżem niskocukrowy”. Gdy jednak przyjrzymy się bliżej etykietom przekonamy się, że nie jest już tak kolorowo jak mogłoby się wydawać. Cukier, syrop glukozowo fruktozowy, zagęstniki, substancje żelujące , konserwanty i minimalna ilość owoców to najczęstsze składniki wydrukowane małym druczkiem. Nawet jeśli uda nam się znaleźć dżem z dużo krótszą listą, ilość i jakość cukru jaka się w nim znajduje nie powinna nas zachęcać do zakupu. A przecież dżem domowy jest banalnie prosty do wykonania, jedyne czego potrzebujesz to owoce, nasiona chia, syrop klonowy bądź tez miód i całe 5 min Twojego czasu.
Składniki
- 2 szklanki malin
- 2,3 łyżki nasion chia
- 2,3 łyżki syropu klonowego lub miodu
- Kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie
- Maliny zagotować w garnku (można równiez nie gotować a jedynie rozgnieść widelcem).
- Odstawić z ognia, dodać syrop klonowy (ilość zależy od słodkości malin).
- W przypadku użycia miodu należy pamiętać o nie dodawaniu go do gorących jeszcze malin (dlaczego?…o tym możesz przeczytać…).
- Do lekko ostygniętych malin dodać nasiona chia i odstawić do stężenia (na ok. 1-2 godz.)
Dodatkowe informacje
DLACZEGO W PRZEPISIE UŻYŁAM: malin, nasion chia i syropu klonowego?
MALINY- to owoce bliskie ideału, bogate w witaminy (C, E, B) minerały (kwas foliowy, potas, magnez, fosfor), antyoksydanty i dobroczynny dla jelit błonnik. Zawierają niewiele cukru i są niskokaloryczne. Dzięki zawartości antocyjanów wspierają pracę serca, a dzięki polifenolom redukują zapalenia w organizmie.
NASIONA CHIA- to małe ziarenka o dużej mocy. Dzięki zawartości antyoksydantów, redukują szkodliwe wolne rodniki, co korzystnie wpływa m.in. na opóźnienie procesów starzenia. Obfitują w imponujące ilości błonnika, za który będą wdzięczne nasze jelita. Nasiona są też dobrym źródłem kwasów omega 3, które są niezbędne dla wzrostu komórek, odporności organizmu i zdrowego serca.
SYROP KLONOWY- w przeciwieństwie do cukru rafinowanego jest mniej przetworzony, zawiera spore ilości takich minerałów jak: mangan, cynk, potas, magnez, wapń, witaminy z grupy B (zwłaszcza B2). Jest prawdziwą skarbnicą antyoksydantów, które redukują wolne rodniki odpowiedzialne za przyspieszanie procesów starzenia, uszkadzanie tkanek i rozwój stanów zapalnych. Jego zdolność zwalczania wolnych rodników jest podobna jak w brokułach i jabłkach. Posiada równiez nieco niższy indeks glikemiczny od zwykłego cukru, dzięki czemu nie powoduje aż tak gwałtownego wyrzutu insuliny.
Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.