Go Back Email Link

Odkryj tajemnicę kuchni śródziemnomorskiej

Często spotykam się z opinią, że nie jemy zdrowo, bo brak nam czasu na gotowanie. Nie zawsze w kuchni trzeba spędzić dużo czasu, aby przygotować wartościowy posiłek. Pesto jest tego najlepszym przykładem. Jego wykonanie zajmie zaledwie kilka minut a mozliwosci wykorzystania go w kuchni są niekończące, wystarczy go dodać do pełnoziarnistego makaronu, polać nim warzywa lub podawać z pieczywem. Gwiazdą mojego pesto są oliwki,dlaczego? To naturalny kosmetyk dla skóry i włosów, pomoc w utracie wagi oraz troska o układ pokarmowy i sercowo naczyniowy. Smacznie, zdrowo i błyskawicznie, moja ulubiona kombinacja. Też lubicie takie połączenia?

Składniki

  • 3/4 szklanki zielonych oliwek bez pestek
  • 1/2 szklanki pietruszki
  • 1/2 szklanki świeżej bazylii
  • 1/4-1/2 szklanki orzechów włoskich lub słonecznika
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10min.(dlaczego? przeczytaj poniżej)
  • kilka łyżek oleju z czarnuszki lub oliwy z oliwek

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj do konsystencji pesto.
  • W razie potrzeby dodaj wiekszą ilość oleju.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: oliwek, pietruszki, bazylii, orzechów włoskich, soku z cytryny, czosnku i oleju z czarnuszki?
OLIWKI- są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, szczególnie witaminy C, E, prowitaminy A oraz takich minerałów jak żelazo, miedż i wapń. Obfitują w korzystne dla zdrowia tłuszcze. Zawierają kwercetynę, wspomagającą układ odpornościowy i prawidłową pracę serca. Wykazują również właściwości ochronne przed występowaniem osteoporozy i komórek nowotworowych.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Jest źródłem potasu, witaminy A oraz witaminy K i kwasu foliowego, dzięki czemu może korzystnie wpływać na układ kostny i serce. Skrywa w sobie więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest jednym z warzyw o największej zawartości żelaza (w 100g aż 5-6mg), idealnie sprawdza się w leczeniu anemii. Obfituje w drogocenne dla zdrowia flawonoidy, chlorofil i aminokwasy. Doskonale wspomaga wątrobę i oczyszczanie nerek, usuwa nadmiar wody z organizmu. Działa rozkurczowo, co znajduje zastosowanie przy dolegliwościach bólowych (np. podczas menstruacji). Zapobiega niestrawnośći i redukuje wzdęcia. Zawarta w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
BAZYLIA-  źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia pracę układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
ORZECHY WŁOSKIE- są niezwykle odżywcze, zawierają witaminy B, mangan, magnez, żelazo i wapno. Są źródłem niezbędnych kwasów omega 3, które łagodzą stany zapalne w organizmie. Mogą korzystnie wpływać na obniżanie ciśnienia, pracę jelit, mózgu i serca.
SOK Z CYTRYNY- zawiera witaminę C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków sładających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.