Go Back Email Link

POZNAJ SEKRET IDEALNEJ ZUPY

Co nadaje zupie niepowtarzalanego smaku i głębi ? Baza na której powstaje, w tym przypadku to wywar z serduszek i żołądków, niezwykle aromatyczny i obfitujący w składniki odżywcze. Smak sam w sobie jest tak doskonały, że nie wymaga bogatej oprawy, niewielka ilość buraczka, pora, marchewki w zupełności wystarczą. Niezwykłej kremowości nadaje mleczko kokosowe a koper sprawia, że cudowny zapach unosi się w całym domu. Dla miłośników mięsnych dodatków zupa idealnie komponuje się z maleńkimi kotlecikami. To nie lada gratka zdrowotna z drogocennymi podrobami w roli głównej. Korzystajmy z kulinarnych mądrości naszych babci!

Składniki

  • 1 czerwony burak , pokrojony w drobną kostkę
  • 1 marchewka , pokrojona w talarki
  • 1 mały por , pokrojony w półsiężyce
  • 3-4 ziemniaki , pokrojone w kostkę
  • 1/2 pęczka kopru , drobno pokrojonego
  • 1/2 kg żołądków z indyka lub kurczaka
  • ½ kg serduszek z kurczaka
  • 1 łyżeczka świeżo stratego imbiru
  • ¼ szklanki mleka kokosowego
  • kotleciki o niezwykłych właściwościach zdrowotnych (znajdziesz w przepisach)
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • 1-2 ząbki czosnku , rozgniecionego i odstawionego na 10 min.(dlaczego? przeczytaj poniżej)

Przygotowanie

  • Żołądki i serduszka ugotuj w osolonej wodzie do miękkośći w szybkowarze (ok. 40min.)
  • Powstały wywar będzie bazą zupy, a żołądki i serduszka wykorzystaj do powyższego przepisu na kotleciki o niezwykłych właściwościach zdrowotnych.
  • W wywarze (ok. 1.5-2 l) umieść wszystkie warzywa (oprócz kopru) oraz imbir., dopraw solą, pieprzem i gotuj ok.25 min.
  • Dodaj mleko kokosowe i zagotuj, dodaj koper.
  • Podawaj z kotlecikami.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: serduszek, żołądków, buraka, warzyw prebiotycznych (marchew, por), imbiru, mleka kokosowego, czosnku i soli kłodawskiej?
SERDUSZKA- to doskonałe źródło białka, zasobnego w aminokwasy egzogenne. Serca obfitują też w takie minerały jak; żelazo, cynk, fosfor, potas, miedź i magnez. Dzięki zawartości witamin B i C wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. Zawarty w nich koenzym Q10 to tzw. witamina młodości, a jego niedobór odgrywa istotną rolę w procesie starzenia się organizmu. Koenzym Q10 poprawia ukrwienie serca i zmniejsza jego zapotrzebowanie na tlen i zapobiega zawałom.
ŻOŁĄDKI- oprócz witamin z grupy B oraz takich minerałów jak; selen, miedź, cynk, potas zawierają cholinę i kolagen, co doskonale wpływa na funkcjonowanie wątroby, systemu nerwowego oraz opóźnianie procesów starzenia.
BURAK- tzw. warzywo cudo, wyjątkowo cenne, prawie niezależnie od schorzenia. Jest źródłem witaminy C, B oraz kwasu foliowego, manganu, potasu, magnezu, fosforu i żelaza. Zawiera związki, które wpływają na obniżanie ciśnienia, zwiększają wydolność fizyczną organizmu, wspomagają pracę mózgu i detoksykację organizmu. Obfituje w dobroczynny błonnik, który przechodząc przez jelita, ściąga ze ścianek przyklejone do nich złogi. Występujący w nim pigment- betalaina doskonale łagodzi stany zapalne.
WARZYWA PREBIOTYCZNE (por, marchew)- stanowią doskonałą, naturalną pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych, wpływają korzystnie na ich wzrost i rozwój, sprzyjając wytworzeniu prawidłowej mikroflory.
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, antyrakowym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
MLEKO KOKOSOWE- jest wyśmienitym zastępnikiem śmietany i w przeciwieństwie do niej, nie wywołuje stanów zapalnych w organizmie, a wręcz pomaga je redukować, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też dobrym źrodłem wielu witamin (A, E, C, B) i minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas).
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków sładających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).