Go Back Email Link

ODKRYJ SEKRET BAKŁAŻANA- ANTOCYJANY, TAJEMNICA KOLORU I ZDROWIA

Myśl o bakłażanie nie u każdego wywołuje kulinarny entuzjazm;-) moje danie przełamuje stereotypy i udowadnia, że bakłażan to warzywo wyjątkowe, zarówno smakowo jak i zdrowotnie. Podane w towarzystwie wyrazistego, domowego hummusu i orzeźwiającego pesto pietruszkowo cytrynowego niemalże odrazu zachęca do zjedzenia. Nie rezygnujmy z nieocenionej mocy oberżyny i korzystajmy z całego wachlarza dobrodziejstw jakie skrywa w sobie intensywnie fioletowa skórka i jej wnętrze.

Składniki

  • 1 bakłażan , przekrojony na połowę, wzdłuż
  • 1 pęczek natki pietruszki , drobno pokrojonej
  • kilka łyżek orzeszków pinii lub migdałów
  • 1 łyżeczka świeżo startej skórki z cytryny
  • ½ ząbka czosnku , rozgniecionego i odstawionego na 10min.(dlaczego?przeczytaj poniżej)
  • kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju z czarnuszki
  • ¼ cebuli , drobno pokrojonej
  • 1 łyżeczka ghee lub oleju kokosowego
  • kilka łyżek hummusu w wersji niskokalorycznej (znajdziesz w przepisach)
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Bakłażana posol i odstaw na 15-20 min, następnie oplucz i wytrzyj papierowym ręcznikiem, posmaruj niewielką ilością tłuszczu i piecz ok.25-30 min, w temp. 215st.C.
  • Na pozostałej ilości tluszczu podsmaż cebulę na złoty kolor.
  • Pozostałe składniki umieść w blenderze, dodaj podsmażoną cebulę, dopraw solą i zmiksuj do konsystencji pesto (w razie potrzeby możesz dodać niewielką ilość wody).
  • Upieczonego bakłażana podawaj z powstałym pesto i hummusem.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: bakłażana, pietruszki, soku z cytryny, czosnku, orzeszków pinii, oliwy z oliwek i soli kłodawskiej?
BAKŁAŻAN- jest źródłem witaminy K, A i C oraz kwasu foliowego, manganu i potasu. Dzięki antyoksydantom chroni komórki przed uszkodzeniami i może korzystnie wpływać na pracę serca i obniżenie złego cholesterolu. Obfituje w dobroczynny dla jelit błonnik i wspomaga redukcję poziomu cukru we krwi. Chcesz odtruć organizm po kuracji antybiotykowej, wspomóc wątrobę, usprawnić przemianę materii oraz przeciwdziałać nowotworom? Sięgnij po bakłażan!
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Jest źródłem potasu, witaminy A oraz witaminy K i kwasu foliowego, dzięki czemu może korzystnie wpływać na układ kostny i serce. Skrywa w sobie więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest jednym z warzyw o największej zawartości żelaza (w 100g aż 5-6mg), idealnie sprawdza się w leczeniu anemii. Obfituje w drogocenne dla zdrowia flawonoidy, chlorofil i aminokwasy. Doskonale wspomaga wątrobę i oczyszczanie nerek, usuwa nadmiar wody z organizmu. Działa rozkurczowo, co znajduje zastosowanie przy dolegliwościach bólowych (np. podczas menstruacji). Zapobiega niestrawnośći i redukuje wzdęcia. Zawarta w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
SOK Z CYTRYNY- zawiera witaminę C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków sładających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
ORZESZKI PINII- są źródłem takich minerałów jak: magnez, cynk, fosfor, mangan, miedź, żelazo oraz witamin: B i K. Obfitują w tłuszcze jednonienasycone, korzystnie wpływające na poziom cholesterolu i pracę serca. Wykazują zdolność redukowania stanów zapalnych oraz syndromu przedmenstruacyjnego.
OLIWA Z OLIWEK- zawiera witaminy A, E, D i K, działa więc przeciwzakrzepowo, wykazuje pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz kostny. Jest bogata w kwas oleinowy o silnym działaniu przeciwzapalnym oraz związki fenolowe pomocne w likwidowaniu wolnych rodników i komórek nowotworowych.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).