Go Back Email Link

NATKA PIETRUSZKI SPOSOBEM NA SMUKŁĄ TALIĘ I PIĘKNĄ SKÓRĘ

Dlaczego pesto z pietruszki? Bo jest błyskawiczne w wykonaniu, wymaga użycia zaledwie kilku, łatwo dostępnych składników i jest skarbnicą wartości odżywczych. Doskonale komponuje się z pieczywem, warzywami, kaszami czy makaronem. Chcesz ustrzec się przed anemią, zmniejszyć podatność na infekcje i zmęczenie ? A może zależy Ci na oczyszczeniu układu moczowego, usunięciu nadmiaru wody z organizmu i wzmocnieniu wzroku? W każdym przypadku pietruszka Cię w tym wspomoże, korzystajmy z jej wyjątkowych dobrodziejstw jak najczęściej.

Składniki

  • 1 pęczek natki pietruszki , drobno pokrojonej
  • kilka łyżek orzeszków pinii lub migdałów
  • 1 łyżeczka świeżo stratej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ ząbka czosnku , rozgniecionego i odstawionego na 10 min.(dlaczego?przeczytaj poniżej)
  • kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju z czarnuszki
  • ¼ cebuli , drobno pokrojonej
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • ½ łyżeczki ghee lub oleju kokosowego

Przygotowanie

  • Na rozgrzanym ghee podsmaż cebulę na złoty kolor.
  • Pozostałe składniki umieść w blenderze, dodaj podsmażoną cebulę, dopraw solą i zmiksuj do konsystencji pesto.
  • W razie potrzeby możesz dodać niewielką ilość wody.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: pietruszki, soku z cytryny, czosnku, orzeszków pinii, oliwy z oliwek i soli kłodawskiej?
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Jest źródłem potasu, witaminy A oraz witaminy K i kwasu foliowego, dzięki czemu może korzystnie wpływać na układ kostny i serce. Skrywa w sobie więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest jednym z warzyw o największej zawartości żelaza (w 100g aż 5-6mg), idealnie sprawdza się w leczeniu anemii. Obfituje w drogocenne dla zdrowia flawonoidy, chlorofil i aminokwasy. Doskonale wspomaga wątrobę i oczyszczanie nerek, usuwa nadmiar wody z organizmu. Działa rozkurczowo, co znajduje zastosowanie przy dolegliwościach bólowych (np. podczas menstruacji). Zapobiega niestrawnośći i redukuje wzdęcia. Zawarta w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
SOK Z CYTRYNY- zawiera witaminę C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków sładających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
ORZESZKI PINII- są źródłem takich minerałów jak: magnez, cynk, fosfor, mangan, miedź, żelazo oraz witamin: B i K. Obfitują w tłuszcze jednonienasycone, korzystnie wpływające na poziom cholesterolu i pracę serca. Wykazują zdolność redukowania stanów zapalnych oraz syndromu przedmenstruacyjnego.
OLIWA Z OLIWEK- zawiera witaminy A, E, D i K, działa więc przeciwzakrzepowo, wykazuje pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz kostny. Jest bogata w kwas oleinowy o silnym działaniu przeciwzapalnym oraz związki fenolowe pomocne w likwidowaniu wolnych rodników i komórek nowotworowych.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).