Połówki bakłażana posyp solą i odstaw na 15-20 min.(usunie to z nich gorycz), następnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
Dynię wysmaruj olejem kokosowym, posyp solą i umieść na blaszce wraz z bakłażanem, papryką i czosnkiem.
Wszystkie warzywa upiecz w piekarniku w temp. 215st.C przez ok. 25-30 min.
Paprykę po upieczeniu umieść na talerzu i nakryj dodatkowym talerzem, po 15 min. ściągnij skórkę, z czosnku usuń łupiny.
Bakłażana, paprykę, czosnek, pietruszkę, pomidory suszone, bazylię i 2 łyżki sera feta umieść w blenderze, dopraw solą, pieprzem i zmiksuj do kosystencji pesto.
Dynię obierz ze skórki, wydrąż z niej pestki i pokroj w cieniutkie paseczki, posyp fetą, oliwkami lub kaparami.
Podawaj z bakłażanowym pesto.