Go Back Email Link

DYNIA NIE MUSI BYĆ ANI NUDNA ANI MDŁA

Do wykonania dzisiejszego dania zainspirowała mnie przyjaciółka o wyjątkowo artystycznej duszy. Jak na artystkę przystało, moje przepisy zawsze wzbogaca o własną inwencję twórczą....i tak oto powstało carpaccio z dyni. Ten oryginalny pomysł podania dyni sprawia, że może ona zasmakować nawet najbardziej zagorzałym, dyniowym niejadkom. Jej cieniutkie plasterki zanurzone w intensywnie  aromatycznym pesto z bakłażana, oprószone wyrazistym serem feta nabierają innego wymiaru smakowego. Korzyści zdrowotne takiego carpaccio nie mają końca, kochają je jelita, serce, skóra i smukła talia!

Składniki

  • 1 dynia , przekrojona na połowę, wzdłuż
  • 6 łyżek sera feta
  • kilkanaście oliwek lub kaparów
  • 1 bakłażan , przekrojony na połowę, wzdłuż
  • 1 mała czerwona papryka , przekrojona na połowę
  • 8 ząbków czosnku , w lupinach
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 pomidory suszone
  • 2 garści świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Połówki bakłażana posyp solą i odstaw na 15-20 min.(usunie to z nich gorycz), następnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Dynię wysmaruj olejem kokosowym, posyp solą i umieść na blaszce wraz z bakłażanem, papryką i czosnkiem.
  • Wszystkie warzywa upiecz w piekarniku w temp. 215st.C przez ok. 25-30 min.
  • Paprykę po upieczeniu umieść na talerzu i nakryj dodatkowym talerzem, po 15 min. ściągnij skórkę, z czosnku usuń łupiny.
  • Bakłażana, paprykę, czosnek, pietruszkę, pomidory suszone, bazylię i 2 łyżki sera feta umieść w blenderze, dopraw solą, pieprzem i zmiksuj do kosystencji pesto.
  • Dynię obierz ze skórki, wydrąż z niej pestki i pokroj w cieniutkie paseczki, posyp fetą, oliwkami lub kaparami.
  • Podawaj z bakłażanowym pesto.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: dyni, bakłażana, sera feta, papryki, czosnku, pietruszki, bazylii i soli kłodawskiej?
DYNIA- jest skarbnicą witamin (A, B, C i E) oraz minerałów (magnez, cynk, wapń). Dzięki temu wzmacnia układ odpornościowy, zwalcza pasożyty, korzystnie wpływa na skórę, nadciśnienie, doskonale odkwasza organizm, działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. Co ciekawe, nawet poddana procesowi gotowania nie traci swoich drogocennych właściwości. Jest lekkostrawna i zawiera dużo dobroczynnego błonnika. Osobiście dynie nazywam „balsamem dla jelit”, wspomaga leczenie stanów zapalnych błon śluzowych, doskonale radzi sobie zarówno z zaparciami, jak i biegunkami, świetnie pobudza perystaltykę jelit, posiada właściwości oczyszczające, usprawnia procesy usuwania toksyn i złogów.
BAKŁAŻAN- jest źródłem witaminy K, A i C oraz kwasu foliowego, manganu i potasu. Dzięki antyoksydantom chroni komórki przed uszkodzeniami i może korzystnie wpływać na pracę serca i obniżenie złego cholesterolu. Obfituje w dobroczynny dla jelit błonnik i wspomaga redukcję poziomu cukru we krwi. Chcesz odtruć organizm po kuracji antybiotykowej, wspomóc wątrobę, usprawnić przemianę materii oraz przeciwdziałać nowotworom? Sięgnij po bakłażan!
SER FETA- w porównaniu z serem krowim ma mniejsze cząsteczki tłuszczu, dzięki czemu jest łatwiej trawiony, nie obciąża układu pokarmowego i nie wywołuje uszkodzeń śluzówki ani stanów zapalnych. Jest znakomitym źródłem witamin z grupy B oraz wapnia i fosforu.
PAPRYKA- jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzęki luteinie i zeaksantynie korzystnie wpływa na wzrok.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków sładających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Jest źródłem potasu, witaminy A oraz witaminy K i kwasu foliowego, dzięki czemu może korzystnie wpływać na układ kostny i serce. Skrywa w sobie więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest jednym z warzyw o największej zawartości żelaza (w 100g aż 5-6mg), idealnie sprawdza się w leczeniu anemii. Obfituje w drogocenne dla zdrowia flawonoidy, chlorofil i aminokwasy. Doskonale wspomaga wątrobę i oczyszczanie nerek, usuwa nadmiar wody z organizmu. Działa rozkurczowo, co znajduje zastosowanie przy dolegliwościach bólowych (np. podczas menstruacji). Zapobiega niestrawnośći i redukuje wzdęcia. Zawarta w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
BAZYLIA-  źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia pracę układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).