Go Back Email Link

PYSZNE OWOCE MORZA DOSKONALE WSPOMAGAJĄCE PROCESY ŻYCIOWE

Krewetki nie tylko kuszą wyśmienitym smakiem, niskokalorycznością, ale przede wszystkim skrywają wiele cennych właściwości. Zawarta w nich astaksantyna nie tylko zapewnia im charakterystyczny różowy kolor, ale jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Ta iście magiczna substancja zapobiega uszkodzeniom komórek, wspomaga obniżanie „złego” cholesterolu, przeciwdziala miażdżycy, wspiera pracę systemu odpornościowego, poprawia pamieć. Nieoceniony jest jej wpływ na kondycję cery, świetnie działa na wszystkie warstwy skóry, redukuje zmarszczki, zwł. „kurze łapki”, uelastycznia i chroni przed przebarwieniami. Już zaledwie 6mg astaksantyny dziennie wykazuje korzystne działanie, a krewetki są jej doskonałym źródłem.

Składniki

  • 20 krewetek dziko żyjących
  • 1 pęczek pietruszki , drobno pokrojonej
  • 1 cytryna , dokładnie umyta i sparzona gorącą wodą
  • 1 papryczka o średniej ostrości , drobniutko pokrojona
  • ¼ cebuli , drobno pokrojonej
  • 2 łyżki ghee
  • 1-2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku , rozgniecionego i odstawionego na 10min.(dlaczego?przeczytaj poniżej)
  • 2-3 łyżki mleka kokosowego
  • opcjonalnie 2 cukinie , pokrojone w kształt makaronu spaghetti
  • opcjonalnie 1 marchew , pokrojona w kształt makaronu spaghetti
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Jeśli jako dodatek chcesz uzyskać makaron warzywny, na 1/2 łyżeczki ghee podsmaż marchew i cukinię, ok. 2min.
  • Przełóż warzywa na talerz, na patelnię dodaj pozostałą ilość ghee i podsmaż cebulę, papryczkę, czosnek, imbir, ok. 2 min.
  • Dodaj krewetki, dopraw do smaku solą i podsmażaj kilka minut z obu stron, ważne, aby proces ten nie trwał zbyt długo, wówczas krewetki bedą suche i gumowate.
  • Z cytryny zetrzyj skórkę i dodaj do krewetek, następnie dodaj sok z cytryny i mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia i ściągnij z ognia.
  • Wymieszaj z pietruszką i podawaj z warzywnym makaronem.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO OPRÓCZ DROGOCENNYCH KREWETEK DO PRZEPISU UŻYŁAM: papryczki, imbiru, cytryny, ghee, mleka kokosowego, czosnku, pietruszki, cukinii, marchewki i soli kłodawskiej?
OSTRE PAPRYCZKI- za ostrość papryki odpowiada organiczny związek zwany kapsaicyną o działaniu przeciwbólowym i przeciwbakteryjnym. Wpływa też na termoregulację i usprawnia przemianę materii, Dzięki właściwościom lekko rozgrzewającym i drażniącym na błony śluzowe wspomaga oczyszczanie górnych dróg oddechowych i może przynosić ulgę osobom zmagającym się z zapaleniem zatok.
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, antyrakowym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
SOK Z CYTRYNY- zawiera witaminę C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
GHEE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, usprawnia pamięć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Ghee dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego, nawilża tkankę łączną, utrzymuje elastyczność stawów (sprawdza się przy tzw. strzelających stawach). Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia, metabolizm. Nie obciąża wątroby, a wręcz ją w wspiera w spełnianiu swoich funkcji. Oczyszcza organizm z toksyn, potrafi przynieść ulgę w stanach gorączkowych i znajduje zastosowanie przy leczeniu anemii. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit, pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę oraz zmniejsza stany zapalne. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia się i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
MLEKO KOKOSOWE- jest wyśmienitym zastępnikiem śmietany i w przeciwieństwie do niej, nie wywołuje stanów zapalnych w organizmie, a wręcz pomaga je redukować, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też dobrym źrodłem wielu witamin (A, E, C, B) i minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas).
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków sładających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Jest źródłem potasu, witaminy A oraz witaminy K i kwasu foliowego, dzięki czemu może korzystnie wpływać na układ kostny i serce. Skrywa w sobie więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest jednym z warzyw o największej zawartości żelaza (w 100g aż 5-6mg), idealnie sprawdza się w leczeniu anemii. Obfituje w drogocenne dla zdrowia flawonoidy, chlorofil i aminokwasy. Doskonale wspomaga wątrobę i oczyszczanie nerek, usuwa nadmiar wody z organizmu. Działa rozkurczowo, co znajduje zastosowanie przy dolegliwościach bólowych (np. podczas menstruacji). Zapobiega niestrawnośći i redukuje wzdęcia. Zawarta w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
CUKINIA- jest to jedno z pierwszych warzyw podawanych niemowlakom, jest lekkostrawna, wspomaga proces trawienia, świetnie nawadnia, działa zasadotwórczo na organizm i nie absorbuje toksyn oraz metali ciężkich z gleby. Jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit i obniża poziom cholesterolu.
MARCHEW- źródło antyoksydantów, unieszkodliwiających wolne rodniki. Ma korzystny wpływ na kondycję skóry i serca. Jest warzywem prebiotycznym, czyli stanowi doskonałą, naturalną pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych, wpływa korzystnie na ich wzrost i rozwój, sprzyjając wytworzeniu prawidłowej mikroflory.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).