Go Back Email Link

ANTYOKSYDACYJNA MOC WYMIATANIA WOLNYCH RODNIKÓW

Jagody i kiwi...owoce wyjątkowe! Dlaczego warto po nie sięgnąć, na czym polega ich niezwykłość? Zacznę od jagód i ich uroczego pigmentu, barwiącego nasze języki na intensywnie fioletowy kolor. To bogactwo antocyjanów o właściwościach antyzapalnych, sprzyjających zapobieganiu cukrzycy, chorobom układu krwionośnego i wątroby. Jagody to nie tylko bomba antyoksydantowa, ale i potężna dawka witaminy C, prowitaminy A, witamin z grupy B, rutyny, dzięki czemu ich spożywanie może korzystnie wpływać na wzrok, odporność, opóźnianie procesów starzenia i przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym. A jak sie sprawa ma w przypadku owocu kiwi? Kiwi skrywa w sobie potężne ilości wit.C, E, potasu, magnezu oraz błonnika, jaki ma to wpływ na nasz organizm? Wzmacnia odporność, chroni przed infekcjami, pomaga w obniżaniu "złego" cholesterolu i ciśnienia krwi, co zapobiega miażdżycy. Dbasz o zdrowie, zajadaj te magiczne owoce!

Składniki

  • 200 g jagód
  • 2-3 kiwi
  • 3 łyżki nasion chia

Przygotowanie

  • Umyte jagody zmiksuj w blenderze na gladką masę, dodaj 3/4 łyżki nasion chia, wymieszaj i odstaw do lodowki na kilka godzin.
  • Obrane owoce kiwi zmiksuj na gladka masę i dodaj pozostałą ilość nasion chia, wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki.
  • W salaterce umieść warstwowo puddingi z owoców i podawaj ze świeżymi jagodami.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU OPRÓCZ DROGOCENNYCH OWOCÓW UŻYŁAM NASION CHIA?
NASIONA CHIA- to małe ziarenka o dużej mocy. Dzięki zawartości antyoksydantów, redukują szkodliwe wolne rodniki, co korzystnie wpływa m.in. na opóźnienie procesów starzenia. Obfitują w imponujące ilości błonnika, za który będą wdzięczne nasze jelita. Nasiona są też dobrym źródłem kwasów omega 3, które są niezbędne  dla wzrostu komórek, odporności organizmu i zdrowego serca.