Go Back Email Link

SUROWE KAKAO TO WYDŁUŻAJĄCY ŻYCIE POKARM BOGÓW, JUŻ AZTEKOWIE DOCENIALI JEGO MOC

Na samą myśl o czekoladzie...ślinka cieknie! Kochamy ją pod każdą postacią, wystarczy jedynie, aby była aksamitnie kremowa i rozpływała się w ustach, dokładnie taki jest mój czekoladowy mus, a jedyne czym się różni od tabliczki czekolady to brakiem zawartości rafinowanego cukru, niezdrowych tłuszczy i konserwantów. Co zatem w sobie skrywa? Ponad 300 substancji, które doskonale wpływają na zdrowie! Jest jednym z najbogatszych źródeł magnezu, drogocennych flawonoidów i przeciwutleniaczy, zawiera ich więcej niż jagody czy owoce goji. Lista drogocennych właściwości prawdziwego, surowego kakao jest długa: przyczynia się do poprawy nastróju, wspomagania utrzymania prawidłowego ciśnienia i poziomu cukru we krwi, dbania o serce, mózg oraz zapobiegania stanom zapalnym, będących podłożem wielu chorób. Korzystajmy z dobrodziejstw natury w jak najmniej przetworzonej formie, delektujmy się niebiańskim smakiem i zdrowiem.

Składniki

  • 300 g SILKEN(jedwabistego) tofu (organicznego, bez zawartości modyfikowanej soi)
  • 2-3 łyżki surowego, gorzkiego kakao
  • 5 łyżek syropu klonowego (jeśli zależy Ci na większej słodyczy, dodaj więcej)
  • ¼ łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego, nadaje najwięcej słodyczy)
  • opcjonalnie ½ łyżeczki startej skórki z pomarańcza

Przygotowanie

  • Tofu dokładnie odsącz z zalewy i wraz z pozostałymi składnikami zblenduj na gładką masę.
  • Powstały krem włóż do lodówki na 1-2 godzin, aby stężał.
  • Podawaj z ulubionymi orzechami lub startą gorzką czekoladą.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU OPRÓCZ DOBROCZYNNEGO KAKAO UŻYŁAM: tofu, syropu klonowego i cynamonu?
TOFU- niektórzy go unikają ze względu na to, że jest wytwarzany z soi. Osobiście nie jem tofu zbyt często, ale uważam, że jest dobrym urozmaiceniem diety. Soja jest jednym z najczęściej genetycznie modyfikowanych produktów, zatem konieczne jest aby sięgać po tofu organiczne. Tofu jest bogatym źródłem białka, niezbędnych aminokwasów oraz takich minerałów jak: wapń, fosfor, żelazo czy magnez (ich zawartość może się różnić w zależności od sposobu produkcji).
SYROP KLONOWY- w przeciwieństwie do cukru rafinowanego jest mniej przetworzony, zawiera spore ilości takich minerałów jak: mangan, cynk, potas, magnez, wapń, witaminy z grupy B (zwłaszcza B2). Jest prawdziwą skarbnicą antyoksydantów, które redukują wolne rodniki odpowiedzialne za przyspieszanie procesów starzenia, uszkadzanie tkanek i rozwój stanów zapalnych. Jego zdolność zwalczania wolnych rodników jest podobna jak w brokułach i jabłkach. Posiada równiez nieco niższy indeks glikemiczny od zwykłego cukru, dzięki czemu nie powoduje aż tak gwałtownego wyrzutu insuliny.
CYNAMON- posiada wiele właściwości zdrowotnych, przyczynia się do obniżania poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenia ryzka występowania chorób serca. Zawiera antyoksydanty- polifenole o działaniu przeciwzapalnym. Wspomaga pracę układu pokarmowego a jego właściwości prebiotyczne promują wzrost pożytecznych bakterii jelitowych.