Go Back Email Link

PYSZNA SŁODYCZ NIE MUSI POCHODZIĆ Z RAFINOWANEGO CUKRU

Przepisów na trufle, kokosowe i czekoladowe kulki jest wiele, ale czy wszystkie są wypełnione zdrowiem? Moje z pewnością tak! W ich wnętrzu skrywają się składniki obfitujące w witaminy, minerały, błonnik, dobre tluszcze i cały wachlarz antyoksydantów. Dzieki temu będą nie tylko pyszną, słodką przekąska, ale i prozdrowotną bombą. Marchewka nadaje im wyjątkowej wilgotności, orzechy chrupkości, a słodycz daktyli, podkreślona cynamonem doskonale przełamuje smak gorzkiego kakao. Macie ochotę się skusić?

Składniki

  • 2 małe marchewki , starte na drobnych oczkach
  • 1 duża garść orzechów laskowych
  • 1 duża garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła migdałowego (zawierającego w składzie jedynie migdały)
  • ½ łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego, nadaje więcej słodyczy)
  • 8-10 daktyli
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 2 łyżki wiorków kokosowych

Przygotowanie

  • W blenderze umieść orzechy, siemię lniane i daktyle, zmiksuj tak, aby orzechy były nadal delikatnie wyczuwalne.
  • Dodaj masło migdałowe, cynamon, marchewkę i delikatnie wszystko połącz.
  • Z powstałej masy uformuj niewielkie kuleczki, jeśli chcesz aby w środku znajdował się orzech, umieść po jednym w kulce.
  • Część kuleczek obtocz w wiórkach kokosowych, a część w kakao.
  • Włóż do lodówki lub zamrażarki na 2-3 godz.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: marchewki, orzechów laskowych, orzechów włoskich, masła migdałowego, cynamonu, daktyli, kakao, siemienia lnianego i wiórków kokosowych?
MARCHEW- źródło antyoksydantów, unieszkodliwiających wolne rodniki. Ma korzystny wpływ na kondycję skóry i serca. Jest warzywem prebiotycznym, czyli stanowi doskonałą, naturalną pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych, wpływa korzystnie na ich wzrost i rozwój, sprzyjając wytworzeniu prawidłowej mikroflory.
ORZECHY LASKOWE- są źródłem manganu, miedzi oraz dużej ilości witaminy E, która działa antyoksydacyjnie i chroni przed chorobami serca. Korzystnie wpływają na odporność, układ krwionośny i nerwowy. Wysoka zawartość błonnika, kwasów tłuszczowych i magnezu normalizują ciśnienie krwi.
ORZECHY WŁOSKIE- są niezwykle odżywcze, zawierają witaminy B, mangan, magnez, żelazo i wapno. Są źródłem niezbędnych kwasów omega 3, które łagodzą stany zapalne w organizmie. Mogą korzystnie wpływać na obniżanie ciśnienia, pracę jelit, mózgu i serca.
MASŁO MIGDAŁOWE- jest dobrym źródłem witaminy E, B2 oraz miedzi, fosforu, manganu i magnezu. Obfituje w drogocenne antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Korzystnie wpływa na obniżanie ciśnienia, cholesterolu i poziomu cukru we krwi.
CYNAMON- posiada wiele właściwości zdrowotnych, przyczynia się do obniżania poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenia ryzka występowania chorób serca. Zawiera antyoksydanty- polifenole o działaniu przeciwzapalnym. Wspomaga pracę układu pokarmowego a jego właściwości prebiotyczne promują wzrost pożytecznych bakterii jelitowych.
DAKTYLE- są dobrym źródłem naturalnej słodyczy, zawierają witaminę B6, potas, miedź, mangan, magnez i żelazo. Obfitują w takie antyoksydanty jak: flawonoidy, karotenoidy i kwasy fenolowe, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Obecny w nich błonnik znakomicie wspomaga pracę jelit. Przypisuje im się także takie własciwości zdrowotne jak: pozytywny wpływ na kości i zdolność regulacji poziomu cukru we krwi.
KAKAO- jest rodzajem superżywności, zawierającej jedną z największych ilości mineralów ( głównie magnezu i żelaza) ze wszystkich dostępnych na ziemi produktów. Zawiera dobroczynne antyoksydanty- flawonoidy (ma ich 15- krotnie więcej niż jagody i 30- krotnie więcej niż zielona herbata), dzięki czemu niweluje wolne rodniki, zapobiegając procesom przedwczesnego starzenia. Wpływa na zdrowie serca, obniża poziom cholesterolu, poprawia pamięć i koncentrację.
SIEMIĘ LNIANE- to małe nasionka o wielkiej mocy. Obfitują w witaminę E i witaminy z grupy B oraz magnez, miedź, fosfor i mangan. Zawierają kwasy omega 3 o właściwościach przeciwzapalnych, usprawniają krążenie. Zawarte w nich antyoksydanty- polifenole chronią przed chorobami serca a błonnik wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego. Ponadto są dobrym źródłem fitoestrogenów blokujących receptory estrogenowe, dzięki czemu redukują objawy menopauzy i przeciwdzialają nowotworom piersi i prostaty.
WIÓRKI KOKOSOWE- obfitują w witaminy C i E oraz żelazo, magnez, selen, miedź i mangan, niezbędny dla zdrowia kości. Obecność potasu wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu i zapobiega opuchliznom. Wiórki wykazują działanie przeciwzapalne i alkalizujące. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe MCT są szybkim źródłem energii i przyspieszają metabolizm, a polifenole bedące antyoksydantami chronią komórki przed uszkodzeniami.