Go Back Email Link

TALERZ NATURALNEJ ODPORNOŚCI ZAPOBIEGNIE INFEKCJOM

Podczas zapobiegania lub też walki z sezonowymi infekcjami zbawienna okazuje się każda „dawka odporności”. Czy istnieje sposób na zaserwowanie naturalnej odporności na talerzu?...Otóż tak...przepis na dzisiejszą zupę jest tego najlepszym dowodem. Zupa jest nie tylko bombą odporności, ale zachwyca swoim aromatem i lekko orientalnym smakiem. Do jej podania można użyć własnoręcznie wykonanego omleta (w wersji a la makaron) lub zaserwować ją w towarzystwie jajek, ugotowanych na miękko.

Składniki

SKŁADNIKI ZUPY

  • 250 g grzybów shiitake pokrojone na większe kawałki
  • 2 glówki młodego pak choi pocięte na 3 części
  • 3 łodygi selera naciowego pokrojony na mniejsze częsci
  • 1 marchewka dość drobno pokrojona
  • 2 duże garści młodego szpinaku
  • pól cebuli drobno pokrojona
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • ½-1 łyżeczki kurkumy
  • 3 ząbki czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10m
  • ½-1 łyżeczki masła klarowanego
  • 1 szklanka koncentratu kolagenowego (osobny przepis), ewentualnie dodatkowa szklanka wody
  • 5-6 szklanek wody
  • sól kłodawska lub himalajska
  • pieprz

SKŁADNIKI MAKARONU

  • 4 jajka
  • garść natki pietruszki drobno pokrojonej
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • sól kłodawska lub himalajska

Przygotowanie

  • Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż na złoty kolor cebulę (okolo 5min.), dodaj czosnek i smaż na średnim ogniu ok. 1 min., dodaj seler naciowy, marchew, grzyby shiitake i podsmażaj przez około 10min.
  • Dodaj przyprawy, koncentrat kolagenowy, wodę i doprowadz do zagotowania.
  • Gotuj ok. 45 min. na wolnym ogniu, 10min.
  • Przed końcem gotowania dodaj kapustę a szpinak po zakończeniu gotowania.
  • Aby wykonać makaron, wbij 4 jajka do miski, roztrzep, dodaj sól do smaku i połącz z pietruszką.
  • Na rozgrzanym maśle klarowanym usmaż omleta z wykonanej wcześniej masy jajecznej.
  • Po usmażeniu zwiń omlet i pokrój go na średniej grubości paski, przypominające makaron.
  • Dodaj ten oryginalny makaron do zupy.

Dodatkowe informacje

Aby nie być gołosłownym omówię w skrócie jak składniki zupy wpływają na układ immunologiczny.
GRZYBY SHIITAKE- działają przeciwzapalnie, są bogatym zródłem polisacharydów, beta glukanów zwiększających produkcję białych krwinek odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji. Dodatkowo zawierają niezbędną w czasie choroby witaminę D oraz selen, miedź, potas i magnez.
PAK CHOI (kapusta chińska)- jest dobrym zródłem antyoksydantów (wit. A i C), niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i redukcji szkodliwych, wolnych rodników. Zawiera minerały; selen, fosfor, cynk, kwas foliowy. Selen działa nie tylko przeciwzapalnie, ale stymuluje też produkcję limfocytów (komórek T), które identyfikują i unieszkodliwiają bakterie oraz wirusy. Obecny w kapuście błonnik przyczynia się do oczyszczania jelit i wspomaga usuwanie toksyn mogących obciążać organizm podczas choroby.
SELER NACIOWY- ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, oczyszczające. Usuwa szkodliwe produkty przemiany materii, a przy tym odkwasza organizm (podczas choroby organizm jest zakwaszony). Jest zródłem witaminy A i C, nieocenionych w przypadku infekcji. Zawartość wody i elektrolitów świetnie zapobiega odwodnieniu. Występujący w selerze błonnik wspomaga oczyszczanie jelit i korzystnie wpływa na ich mikroflore.
SZPINAK- to kolejne zródło tych witamin, które są szczególnie niezbędne podczas walki z chorobą, mowa tu o witaminie C i beta karotenie.
NATKA PIETRUSZKI- zawiera więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna), obfituje też w beta karoten, żelazo, kwas foliowy, miedz, mangan, potas. Działa moczopędnie, dzięki czemu szybciej wypłukiwane są toksyny, co skraca czas infekcji.
KURKUMA- jest doskonałym lekiem na wszelkie infekcje, działa antyseptycznie i przeciwzapalnie, skutecznie zmniejszając zapalenie błony śluzowej układu pokarmowego. Okazuje się pomocna przy usuwaniu patogenów i zwiększaniu ilości korzystnych bakterii jelitowych. Z powodzeniem przyczynia się do pokonywania wielu chorób dróg oddechowych, zarówno tych bakteryjnych jak i wirusowych.
IMBIR- ma silne wlaściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, wzmacnia układ odpornościowy i działa przeciwzapalnie. Stymuluje komórki układu oddechowego do wydzielania przeciwwirusowego białka- interferonu beta. Hamuje wytwarzanie śluzu często obecnego w drogach oddechowych podczas wszelkiego rodzaju infekcji.
CZOSNEK- zawiera antyoksydanty i związki siarki, dzięki czemu wspomaga układ immunologiczny i produkcję limfocytów odpowiedzialnych za wyłapywanie i usuwanie patogenów, Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego własciwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny zwiazek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod wzgledem działania bakteriobójczego).
KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecnośći aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny.
PIEPRZ CAYENNE- naturalny niszczyciel bakterii i wirusów, zawiera witaminę C i beta karoten, działa przeciwzapalnie i wspomaga układ odpornościowy.
MASŁO KLAROWANE- świetnie wpływa na zdrowie jelit, dzięki czemu jest dobrym przyjacielem układu odpornościowego (ok. 80% ukladu immunologicznego znajduje się w jelitach). Jest bogatym żródłem witaminy A, czyli kolejnego wielkiego sprzymierzeńca odporności organizmu. Zawartość kwasu masłowego zmniejsza wszelkie stany zapalne rozwijające się podczas infekcji.
KONCENTRAT KOLAGENOWY- jest bogaty w minerały, składniki odżywcze i przeciwzapalne. Działa detoksykująco, zwłaszcza na wątrobę, której sprawne funkcjonowanie jest istotne podczas walki z patogenami wytwarzającymi toksyny. Koncentrat kolagenowy zawiera prolinę, jest to aminokwas, który wspomaga oczyszczanie krwi i naczyń krwionośnych.