Go Back Email Link

SZTANDAROWA PRZEKĄSKA KAŻDEJ IMPREZY, W NIECO ODMIENIONYM WYDANIU

Sałatka jarzynowa...niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej żadnych Świąt czy imprezy. Jej odsłon jest niezliczona ilość, a to z kukurydzą, a to z wędlina, z dodatkiem cebuli czy groszku. Jest to dobra forma na spożycie większej ilości warzyw prebiotycznych (co to oznacza przeczytaj poniżej) takich jak: seler, pietruszka czy marchew. Z kolei ogórek kiszony jest naturalnym probiotykiem. Jajko skarbnicą witamin i wartościowych składników odżywczych. Jedynie majonez nie wpisuje się w listę dodatków idealnych. I tutaj rozwiązań jest kilka: wykonanie domowego majonezu lub użycie tego sklepowego w mniejszej ilości i ograniczenie się do okazyjnego spożycia tego sztandarowego przysmaku naszej kuchni.

Składniki

  • 5 jajek
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ¼ korzenia selera
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki majonezu
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Jajka, marchew, pietruszke i seler ugotuj do miękkości (nie rozgotuj).
  • Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę i połącz ze sobą.
  • Dopraw solą i pieprzem.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: warzyw prebiotycznych, jajek, jabłka, pietruszki i soli kłodawskiej?
WARZYWA PREBIOTYCZNE (takie jak: seler, pietruszka, marchew)- stanowią doskonałą, naturalną pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych, wpływają korzystnie na ich wzrost i rozwój, sprzyjając wytworzeniu prawidłowej mikroflory.
JAJKO- jest skarbnicą witamin A, B, D E, K oraz takich minerałów jak: cynk, żelazo, miedź, selen. Obfitują też w kwasy omega 3, lecytynę, cholinę, luteinę, zeaksantynę, idealny panel aminokwasów. Świetnie wpływają na wzrok i wspomagają pracę mózgu.
JABŁKO- jest cennym źródłem potasu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku oraz witamin C, B, E i beta karotenu. Obfituje w polifenole, które mogą przyczyniać się do obniżania ciśnienia i zapobiegać chorobom serca. Zawiera kwercetynę, która wzmacnia układ odpornościowy oraz pektyny, które regulują pracę jelit, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi oraz obniża poziom cholesterolu.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest źródłem potasu, beta karotenu oraz witaminy K i kwasu foliowego dzięki czemu może korzystnie wpływa na układ kostny i serce. Obecna w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).