W żaroodpornym naczyniu umieść makaron, polej go rozpuszczonym masłem klarowanym, wymieszaj dokładnie, aby zapobiec klejeniu się makaronu.
Dodaj resztę składników (oprócz rukoli i świeżej bazylii), delikatnie wymieszaj.
Piecz w piekarniku w temp.200-220st. C , przez ok. 30-35 min. (w zależności od makaronu).
W połowie pieczenia, delikatnie wymieszaj.
Na koniec dodaj rukolę i bazylię.
Jeżeli zależy nam na kremowości powstałego sosu, możemy dodać kilka łyżek mleka kokosowego. Zapiekany makaron najlepiej smakuje tuż po upieczeniu.
Do wykonania błyskawicznego pomidorowego sosu potrzebujemy: 250g pomidorów ze słoika lub puszki, 1 cebuli i 2 ząbków czosnku (podsmażonych na maśle klarowanym).
Wszyskie skladniki dokladnie zblenduj i gotuj ok.20 min., na koniec dodaj liście świeżej bazylii.