Go Back Email Link

WYBIERZMY SIĘ W KULINARNĄ PODRÓŻ DO DALEKIEJ AZJI - MALOWNICZEJ TAJLANDII

Azja brzmi orientalnie i tajemniczo. Kuchnia tego regionu coraz częściej nas zaciekawia. I słusznie, bo azjatyckie smaki kuszą różnorodnością aromatycznych przypraw i nietuzinkowych połączeń. Dzisiejsza zupa pochodzi z Tajlandii, bazuje na typowych dla tego zakątka świata przyprawach takich jak: imbirowo- pieprzowy galangal czy cytrynowe liście kaffiru. Mimo, że ich nazwy brzmią egzotycznie są raczej ogólnodostępne w sekcjach z azjatycka żywnością. Gdyby jednak okazały się trudne do zdobycia, doskonałym ich zamiennikiem jest świeży korzeń imbiru oraz liść laurowy ze startą skórką z cytryny. Smak zupy jest niepowtarzalny, głęboki, ale zarazem łagodny, lekko cierpki, cytrusowy ale i zarazem słodkawy. Cała jej magia tkwi w przenikających się warstwach smaku i struktury, od soczystych krewetek poprzez jędrność grzybków do chrupkości papryczek i szczypiorku. Z pewnością warto wybrać się w tą kulinarną podróż i pozwolić naszym kubkom smakowym odkryć coś nowego, zaskakująco pysznego, a przy tym zdrowego.

Składniki

  • 300 g grzybów shiitake
  • 7 krewetek
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 2 papryczki o średniej pikantności drobno pokrojone
  • ½ łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • ½ łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry
  • 2 niewielkie kawałki galangal lub imbiru z pieprzem
  • 2 liście kaffir lub liście laurowe plus starta skórka z cytryny
  • 2 łyżeczki czerwonej tajskiej pasty
  • 3 łyżki mleka kokosowego opcjonalnie
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • opcjonalnie ½ szklanki koncentratu kolagenowego (osobny przepis)
  • 2.5 l wody
  • opcjonalnie 1 łyżka sosu rybnego dobry sos powinien zawierać jedynie ryby i sól
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Na rozgrzanym maśle klarowanym lekko podsmaż cebulę, świeży imbir, czosnek, kolendrę, papryczki, galangal, liście kaffir.
  • Dodaj mleko kokosowe, pastę tajską i dokladnie wymieszaj.
  • Dodaj grzybki, podsmaż ok. 3 min.
  • Dodaj wodę, ewentualnie koncentrat kolagenowy, sos rybny oraz krewetki.
  • Dopraw solą.
  • Gotuj do miękkości krewetek, około 4 min.
  • Udekoruj szczypiorem.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: krewetek, grzybków shiitake, masła klarowanego, koncentratu kolagenowego, mleka kokosowego, czosnku, soku z cytryny, papryczek, imbiru, kolendry i soli kłodawskiej?
KREWETKI- są doskonałym źródłem białka, mają niską zawartość tłuszczu i są lekkostrawne. Zawierają znaczne ilości witaminy B12, witaminy B6, B3, witaminy E, miedzi, selenu oraz karotenoidu- astaksantyny o wlaściwościach przeciwzapalnych i korzystnych dla układu nerwowego. Należy jedynie pamietać, żeby unikać krewetek hodowlanych, a wybierać te dziko żyjące.
GRZYBY SHIITAKE- działają przeciwzapalnie, są bogatym zródłem polisacharydów, beta glukanów zwiększających produkcję białych krwinek odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji. Dodatkowo zawierają niezbędną w czasie choroby witaminę D oraz selen, miedz, potas i magnez.
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
KONCENTRAT KOLAGENOWY- jest bogaty w minerały, składniki odżywcze i przeciwzapalne. Zawarte w nim aminokwasy pomagają odbudować tkankę mięśniowa i łączną, leczą nieszczelną błonę śluzową układu pokarmowego, detoksykują wątrobę, oczyszczają krew i naczynia krwionośne. Koncentrat jest świetnie przyswajalną formą naturalnego kolagenu. Kolagen jest najczęściej występującym białkiem w organizmie, zbawiennie działa na kości, stawy, chrząstki, ścięgna, błony śluzowe, skórę, paznokcie i włosy. Kolagen pełni rolę „kleju”, który pomaga utrzymać ciało razem, zapewnia elastyczność i daje efekt odmładzający- czegóż chcieć więcej?!
MLEKO KOKOSOWE- jest wyśmienitym zastępnikiem śmietany i w przeciwieństwie do niej, nie wywołuje stanów zapalnych w organizmie, a wręcz pomaga je redukować, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też dobrym źrodłem wielu witamin (A, E, C, B) i minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas).
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
SOK Z CYTRYNY- jest źródłem witaminy C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
OSTRE PAPRYCZKI- za ostrość papryki odpowiada organiczny związek zwany kapsaicyną o działaniu przeciwbólowym i przeciwbakteryjnym. Wpływa też na termoregulację i wspomaga przemianę materii, Dzięki właściwościom lekko rozgrzewającym i drażniącym na błony śluzowe wspomaga oczyszczanie górnych dróg oddechowych i może przynosić ulgę osobom zmagającym się z zapaleniem zatok.
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
KOLENDRA- bogata w antyoksydanty, unieszkodliwiające wolne rodniki, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, wspomaga pracę serca, mózgu i układu trawiennego. Miewa zastosowanie przy chorobach skórnych, wysypkach, zapaleniach.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).