Go Back Email Link

WARZYWNY TALERZ OBFITOŚCI

Warzywa są niewątpliwie naszym wielkim sprzymierzeńcem zdrowotnym. Warto się z nimi zaprzyjaźnić. Kiedy jesteśmy znudzeni ich klasycznym przygotowywaniem, pora odkryć cały wachlarz możliwości wykorzystania ich walorów w bardziej zaskakujących daniach. Dzisiejsze połączenie warzyw z hummusem, jest nie tylko pyszną warzywną ucztą, ale sprawia, że posiłek jest kompletny. Obfituje w witaminy, minerały i błonnik pochodzący z warzyw oraz łatwo przyswajalne białko z hummusu. Jest daniem bardzo lekkim, ale zarazem sycącym. Lubię się nim zajadać, kiedy jestem w biegu, bo jest doskonałą opcją na wartościowy, pełen składników odżywczych posiłek, nie wymagający nakładu pracy i czasu. Tym bardziej, że gotowy hummus często można znależć w mojej lodówce (wykorzystuje go właśnie do tego typu „zadań specjalnych”).

Składniki

  • 1 cukinia przekrojona na pół (wzdłuż), z wydrążonym środkiem
  • 3 pieczarki 1 w całości, 2 drobno pokrojone
  • 2 mini papryki przekrojone na pół (wzdłuż)
  • 300 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • kilka łyżek hummusu (przepis tutaj)
  • 1/2 cebuli drobno pokrojonej
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • szczypta tymianku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1 łyżka świeżej bazylii drobno pokrojonej
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Na rozgrzanym maśle klarowanym delikatnie podsmaż cebulę, pokrojone pieczarki, tymianek, dopraw solą.
  • W naczyniu ułóż pomidorki, wymieszaj z hummusem i ziołami prowansalskimi, dopraw solą.
  • Cukinię, papryczki i pieczarkę, nafaszeruj podsmażonymi pieczarkami.
  • Zapiekaj w piekarniku ok. 25-30 min. w temp. 220 st. C.
  • Po upieczeniu, warzywa przełóż na talerz, powstały na dnie naczynia sos wymieszaj z bazylią, polej warzywa.
  • Posyp pietruszką.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: cukinii, papryki, hummusu, masła klarowanego, bazylii, pietruszki i soli kłodawskiej?
CUKINIA- jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit i obniża poziom cholesterolu. Jako nieliczne warzywo, nie absorbuje metali ciężkich z gleby.
PAPRYKA- jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzęki luteinie i zeaksantynie korzystnie wpływa na wzrok.
HUMMUS- jest świetnym źródłem białka, witamin z grupy B oraz manganu, miedzi, fosforu i cynku. Cieciorka, ziarna sezamu (tahini), które wchodzą w skład hummusu wykazują działanie przeciwzapalne. Dzięki zawartości błonnika, wspomaga pracę systemu trawiennego i korzystnie wpływa na mikroflorę jelit. Ma niski indeks glikemiczny, co zapobiega gwałtownemu wyrzutowi insuliny do krwi.
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
BAZYLIA-  źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest jednym z warzyw o największej zawartości żelaza (w 100g aż 5mg). Jest źródłem potasu, beta karotenu oraz witaminy K i kwasu foliowego dzięki czemu może korzystnie wpływa na układ kostny i serce. Obecna w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).