Go Back Email Link

AKSAMITNIE KREMOWA ZUPA ZE ZDROWOTNYMI GRZYBKAMI, SUSZONYMI POMIDORAMI, BEZ ŚMIETANY I MĄKI

Grzybki uwielbiam pod każdą postacią, gotowane, zapiekane, faszerowane, w sosie czy nawet słoiku. Zupa grzybowa to dla mnie rarytas, szybko znika, pozostawia niedosyt i odrazu mam ochotę na więcej. Lubię kiedy jest treściwa i o kremowej konsystencji. Moja babcia ugotowałaby ją z dużą ilością śmietany i zasmażką z mąki. Byłaby pyszna, ale niestety jelita nie polubiłyby by jej w takim samym stopniu, jak kubki smakowe. Śmietana z krowiego mleka zadziałałyby na nie zapalnie, a biała mąka, pozbawiona błonnika byłaby „zapychaczem” jelit, wywołujacym zaparcia. Czy istnieje zatem sposób na „aksamitność” zupki grzybowej bez niesprzyjających zdrowiu dodatków?...poniższy przepis udowadnia, że jak najbardziej tak! Tak powstała zupa jest nie tylko idealnie gładka, ale i dostarcza wszelkich niezbędnych składników, które powinny znaleźć się w kompletnym posiłku. W przeciwieństwie do klasycznej pieczarkowej jest skarbnicą łatwo przyswajalnego białka, przeciwzapalnych składników, minerałów i błonnika. Zastąpienie tradycyjnych pieczarek grzybkami shitake sprawia, że zupa staje się „eliksirem życia”, gdyż zgodnie z medycyna Dalekiego Wschodu shitake są doskonałym sposobem na długowieczność. Wzmacniają odporność organizmu (dzięki lentinanom), działają kojąco na układ nerwowy (dzięki witaminie B3), zapobiegają miażdżycy, a nawet wykazują właściwości antynowotworowe ( z badań wynika, że zawartość beta glukanów wydłuża zycie chorych na raka żołądka oraz raka jelita). Jest szybka i dziecinnie łatwa w przygotowaniu. Postaw na grzybową w nowym wydaniu, na równie niebiański smak w odmienionej wersji zdrowotnej.

Składniki

  • 500 g grzybków shitake lub ewentualnie pieczarek pokrojonych w paski
  • 5-6 pomidorków suszonych pokrojonych w paski
  • 400 g fasolki cannellini lub innej białej fasoli namoczonej i ugotowanej w szybkowarze (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • opcjonalnie garść świeżych liści młodego szpinaku
  • 2-4 łyżki mleka kokosowego
  • 1 mała marchew starta na tarce
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 1 mały por drobno pokrojony
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka calych ziaren kminu
  • 3 ząbki czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10 min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • szczypta płatków chilli
  • ¼ łyżeczki świeżych listków rozmarynu
  • ¼ łyżeczki świeżych listków tymianku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1.5-2 l wody
  • opcjonalnie ½ szklanki koncentratu kolagenowego (przepis tutaj)
  • opcjonalnie 1 łyżka orzeszków piniowych
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Na 1 łyżce rozgrzanego masła klarowanego podsmaż cebulę, por, marchew, imbir, czosnek, kmin.
  • Przełóż do blendera, dodaj ok. ½ szklanki wody i całość zblenduj na gładka masę.
  • Na kolejnej łyżce rozgrzanego masła klarowanego delikatnie podsmaż grzybki shitake, tymianek, rozmaryn, płatki chilli i suszone pomidory (ok. 5 min).
  • Zawartość z blendera i grzybki wraz z pomidorami przełóż do garnka i dodaj resztę wody, ewentualnie koncentrat kolagenowy i ugotowaną wcześniej fasolkę.
  • Wszystko gotuj ok. 5-10 min, pod koniec gotowania dodaj mleko kokosowe, ewentualnie szpinak i dopraw solą.
  • Udekoruj orzeszkami piniowymi.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU DODATKOWO UŻYŁAM: fasolki, szpinaku, marchewki, por, masła klarowanego, koncentratu kolagenowego, mleka kokosowego, imbiru, czosnku, kminu, rozmarynu, tymianku, orzeszków pinii i soli kłodawskiej?
FASOLKA CANNELLINI- jest źródłem witamin z grupy B oraz kwasu foliowego, żelaza, fosforu, magnezu, potasu, cynku, miedzi i wapnia. Obfituje w białko i dobroczynny dla jelit błonnik. Korzystnie wpływa na pracę serca i może obniżać poziom cholesterolu. Pomimo wielu zalet zawiera też takie anty-odżywcze składniki jak: lektyny i fityniany. Istnieje jednak łatwy sposób na ich znaczną redukcję, wystarczy ugotować je w szybkowarze (z dodatkiem liścia laurowego, wspierającego trawienie). Natomiast wcześniejsze namoczenie fasolki wraz z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej oraz szczypty kozieradki sprawi, że stanie się łatwiejsza do strawienia.
SZPINAK- trudno jest znaleźć warzywo, które zawierałoby więcej drogocennej dla kości witaminy K niż właśnie szpinak. Ponadto obfituje w witaminy A i C, dzięki czemu działa antyoksydacyjnie i unieszkodliwa wolne rodniki. Jest źródłem takich minerałów jak: magnez, żelazo i mangan.
MARCHEW- źródło antyoksydantów, unieszkodliwiających wolne rodniki. Ma korzystny wpływ na kondycję skóry i serca. Jest warzywem prebiotycznym, czyli stanowi doskonałą, naturalną pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych, wpływa korzystnie na ich wzrost i rozwój, sprzyjając wytworzeniu prawidłowej mikroflory.
POR- zawiera witaminy A, K, C, żelazo, mangan oraz kemferol, organiczny związek chroniący przed chorobami serca, nowotworami i infekcjami bakteryjnymi czy wirusowymi. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit. Zawartość siarki wspomaga obniżanie cukru we krwi i działa ochronnie na mózg.
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
KONCENTRAT KOLAGENOWY- jest bogaty w minerały, składniki odżywcze i przeciwzapalne. Zawarte w nim aminokwasy pomagają odbudować tkankę mięśniowa i łączną, leczą nieszczelną błonę śluzową układu pokarmowego, detoksykują wątrobę, oczyszczają krew i naczynia krwionośne. Koncentrat jest świetnie przyswajalną formą naturalnego kolagenu. Kolagen jest najczęściej występującym białkiem w organizmie, zbawiennie działa na kości, stawy, chrząstki, ścięgna, błony śluzowe, skórę, paznokcie i włosy. Kolagen pełni rolę „kleju”, który pomaga utrzymać ciało razem, zapewnia elastyczność i daje efekt odmładzający- czegóż chcieć więcej?!
MLEKO KOKOSOWE- jest wyśmienitym zastępnikiem śmietany i w przeciwieństwie do niej, nie wywołuje stanów zapalnych w organizmie, a wręcz pomaga je redukować, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też dobrym źrodłem wielu witamin (A, E, C, B) i minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas).
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków składających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecnośći aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Korzystnie wpływa na trawienie.
TYMIANEK- ma działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne i rozkurczowe. Usprawnia trawienie i jest pomocny przy niestrawności. Łagodzi stany zapalne i infekcje górnych dróg oddechowych.
ROZMARYN- jest bogatym źródłem antyoksydantów, unieszkodliwiających wolne rodniki i przeciwdziałających zapaleniom organizmu. Może korzystnie wpływać na obniżanie ciśnienia, wspomagać pamięć i koncentrację. Posiada właściwości chroniące narząd wzroku i opóźnia rozwój katarakty oraz zwyrodnienia plamki żółtej. Wspomaga utrzymanie prawidłowej mikroflory jelit.
ORZESZKI PINII- są źródłem takich minerałów jak: magnez, cynk, fosfor, mangan, miedź, żelazo oraz witamin: B i K. Obfitują w tłuszcze jednonienasycone, korzystnie wpływające na poziom cholesterolu i pracę serca. Wykazują zdolność redukowania stanów zapalnych oraz syndromu przedmenstruacyjnego.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).