Go Back Email Link

MĄDRA ZAPIEKANKA TO SKARBNICA ZDROWIA I WITALNOŚCI

Na myśl o zapiekance pojawia się uśmiech na twarzy. Nie ma znaczenia czy zapiekanka powstała na bazie ziemniaków, makaronu czy pieczywa, ważne, aby była pokryta grubą kołderką przyjemnie ciągnącego się żółtego sera. Niestety, jedzenie tego rodzaju przysmaku, na zdrowie nam nie wyjdzie. Nie dość, ze dostarczy dużej ilości niekorzystnych rodzajów tłuszczy, to jeszcze zadziała zapalnie na nasz organizm. Czy to oznacza zupełną rezygnację z zapiekanek? Niezupełnie. Wystarczy, że je prawidłowo skomponujemy, a niewskazany ser krowi zastąpimy równie pysznymi, innymi dodatkami. Zapiekana cukinia, bakłażan i pieczarki w sosie hummusowo- pomidorowo-czosnkowo-ziołowym przekonają nas o niepowtarzalnym smaku, a przy tym będą wyjątkową bombą witaminową. Dostarczą dużych ilości dobroczynnego błonnika, witamin i wielu minerałów. Zapiekajmy, ale mądrze.

Składniki

  • 1 cukinia żołta pokrojona w średniej grubości talarki
  • 1 cukinia zielona pokrojona w średniej wielkości talarki
  • 1 mniejszy bakłażan pokrojony w półtalarki
  • kilka pieczarek pokrojonych w półksiężyce
  • 450 g pomidorków koktajlowych
  • 2-3 ząbki czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • 6 łyżek hummusu (przepis tutaj)
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki bazylii
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Pokrojonego bakłażana osól i odstaw na 20 min, następnie osusz papierowym ręcznikiem.
  • Układaj naprzemiennie bakłażana, żółtą, zieloną cukinię i pieczarki.
  • Dopraw solą i ziołami.
  • W osobnym naczyniu ułóż pomidorki, czosnek i hummus
  • Wszystko zapiekaj ok. 30-35 min w temp. 190-200st. C.
  • Po wyciągnięciu z piekarnika, wymieszaj pomidorki, czosnek i hummus na kremowy sos.
  • Podawaj z zapieczonymi warzywami.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: cukinii, bakłażana, hummusu, czosnku, oregano, bazylii i soli kłodawskiej?
CUKINIA- jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia prace jelit i obniża poziom cholesterolu.
BAKŁAŻAN- jest źródłem witaminy K, A i C oraz kwasu foliowego, manganu i potasu. Dzięki antyoksydantom chroni komórki przed uszkodzeniami i może korzystnie wpływać na pracę serca i obniżenie cholesterolu. Obfituje w dobroczynny dla jelit błonnik i wspomaga redukcję poziomu cukru we krwi.
HUMMUS- jest dobrym źródłem białka, witamin z grupy B oraz manganu, miedzi, fosforu i cynku. Cieciorka, ziarna sezamu (tahini), które wchodzą w skład hummusu wykazują działanie przeciwzapalne. Dzieki zawartości błonnika, wspomaga prace systemu trawiennego i korzystnie wpływa na mikroflorę jelit. Ma niski indeks glikemiczny, co zapobiega gwałtownemu wyrzutowi insuliny do krwi.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
OREGANO (LEBIODKA POSPOLITA)- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe.
BAZYLIA-  źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).