Go Back Email Link

WYPEŁNIJ DOM NIEZWYKŁYM ZAPACHEM GRUSZKI W POMARAŃCZACH

Zawsze mnie zadziwia, jak zwykła gruszka poddana pieczeniu przechodzi tranformację w cudowny, elegancki, wręcz wytworny deser. Dodatek skórki pomarańczowej do pieczenia sprawia, że aromat pomarańczy wypełnia cały dom. Jest to zatem dobry pomysł na deser dla gości, którzy z pewnością docenią tak samo niezwykły smak jak i zapach. Sok pomarańczowy idealnie podkreśla słodycz gruszki. Jest to moja kolejna zdrowa propozycja na słodkości, bez użycia cukru.

Składniki

  • 1 gruszka przecięta na pół (wzdłuż)
  • cynamon cejloński do posypania
  • sok z 1 pomarańcza
  • skórka z pomarańcza pocięta w grubsze paski
  • ½ łyżeczki startej skórki z pomarańcza
  • garść orzechów włoskich opcjonalnie

Przygotowanie

  • Z części gruszki wydrążyć środek, posyp cynamonem.
  • Przełoż do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia i piecz wraz ze skórką z pomarańcza w temp. 180st.C przez 30-40 min.
  • Po upieczeniu w miejsce wydrążenia nalej sok z pomarańcza, udekoruj stratą skórka i podawaj w naczyniu wypełnionym resztą soku pomarańczowego.
  • Możesz również podawać z uprażonymi orzechami włoskimi.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: gruszki, pomarańcza, cynamonu i orzechów?...bo…
GRUSZKA- jest źródłem witaminy C, K oraz miedzi i potasu. Zawartość błonnika wspomaga pracę jelit i odpowiada za utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Obecność luteiny i zeaksantyny odgrywa istotną rolę w zdrowiu oczu.
POMARAŃCZA- obfituje w witaminę C, B i beta karoten. Białe błonki, znajdujące się pomiędzy cząstkami pomarańcza zawierają dobroczynny błonnik i flawonoidy.
CYNAMON- posiada wiele właściwości zdrowotnych, przyczynia się do obniżania poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenia ryzka występowania chorób serca. Zawiera antyoksydanty- polifenole o działaniu przeciwzapalnym. Wspomaga pracę układu pokarmowego a jego właściwości prebiotyczne promują wzrost pożytecznych bakterii jelitowych.
ORZECHY WŁOSKIE- są niezwykle odżywcze, zawierają witaminy B, mangan, magnez, żelazo i wapno. Są źródłem niezbędnych kwasów omega 3, które łagodzą stany zapalne w organizmie. Mogą korzystnie wpływać na obniżanie ciśnienia, pracę jelit, mózgu i serca.