Go Back Email Link

CZERWONE PESTO Z AROMATYCZNYCH ZIÓL I PAPRYKI, IDEALNE DO SAŁATEK, PIECZYWA, MAKARONU

Sklepowe półki wprost się uginają pod ciężarem wszelkiego rodzaju pesto, przez czerwone- pomidorowe, paprykowe aż do zielonych- bazyliowych, szpinakowych czy pietruszkowych. Dlaczego zatem warto zrobić pesto domowe?...bo przede wszystkim mamy wpływ na jakość i świeżość produktów, które w takiej paście się znajdą, poza tym zajmie nam to niewiele czasu, a powstały smak będzie naprawdę wyśmienity. Do pesto paprykowego potrzebujemy zaledwie, papryki, oliwy z oliwek, orzeszków piniowych, sera feta, czosnku i ziół. Czy może być łatwiej?...nie sądzę:) Taką pastę możemy podawać z makaronami różnych kształtów, to już zależy od naszych indywidualnych upodobań. Samego pesto nie musimy nawet podgrzewać, wystarczy tylko dodać jego kilka łyżek do ciepłego makaronu i niebiańska uczta gotowa. Pesto może również być z powodzeniem serwowane z pieczywem, sałatami lub serami. Propozycja wyjątkowo prosta, smaczna i zdrowa- czyli połączenie idealne.

Składniki

  • 3 papryki czerwone przekrojone na pół (wydrążone gniazda nasienne)
  • 2, 3 łyżki sera feta
  • 2 ząbki czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki orzeszków piniowych delikatnie podprażonych w celu wydobycia aromatu
  • 1 łyżeczka świeżych listków oregano
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Paprykę ułóż na formie, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w piekarniku w temp. 260st. C przez 20-30 min. (w międzyczasie sprawdzaj intensywność podpieczenia papryk).
  • Po wyjęciu z piekarnika papryki umieść na talerzu i nakryj dodatkowym talerzem, aby miały możliwość zaparowania się (wówczas łatwiej będzie z nich ściągnąć skórkę).
  • Po 15min. ściągnij skórkę.
  • Papryki umieść w blenderze, dodaj resztę składników, blenduj do momentu uzyskania konsystencji pasty, z delikatnie widocznymi cząstkami użytych składników.
  • Dopraw solą i pieprzem.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: sera fety, papryki, czosnku, oliwy z oliwek, orzeszków piniowych, oregano, bazylii i soli kłodawskiej?
SER FETA- w porównaniu z serem krowim ma mniejsze cząsteczki tłuszczu, dzięki czemu jest łatwiej trawiony, nie obciąża układu pokarmowego i nie wywołuje uszkodzeń śluzówki ani stanów zapalnych. Jest znakomitym źródłem witamin z grupy B oraz wapnia i fosforu.
PAPRYKA- jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzęki luteinie i zeaksantynie korzystnie wpływa na wzrok.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
OLIWA Z OLIWEK- jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, szczególnie witaminy C, E, prowitaminy A oraz takich minerałów jak żelazo, miedź i wapń. Obfituje w korzystne dla zdrowia tłuszcze. Zawiera kwercetynę, wspomagającą układ odpornościowy i prawidłową pracę serca. Wykazuje również właściwości ochronne przed występowaniem osteoporozy i komórek nowotworowych.
ORZESZKI PINII- są źródłem takich minerałów jak: magnez, cynk, fosfor, mangan, miedź, żelazo oraz witamin: B i K. Obfitują w tłuszcze jednonienasycone, korzystnie wpływające na poziom cholesterolu i pracę serca. Wykazują zdolność redukowania stanów zapalnych oraz syndromu przedmenstruacyjnego.
OREGANO (LEBIODKA POSPOLITA)- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe.
BAZYLIA-  źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).