Go Back Email Link

IDEALNA PASTA DO SAŁATEK, MAKARONÓW, PIECZYWA CZY JAKO DIP DO PRZEKĄSEK

Pasta z awokado jest słynna pod nazwą guacamole, które pochodzi z Meksyku. Moja propozycja nie jest tradycyjną meksykańską recepturą. Jest to wersja lekko uproszczona i zmodyfikowana. Jako główną nutę smakową nakierowana jest na świeżosć i kwaskowatość cytryny, która idealnie komponuję się z lekko orzechowym, maślanym awokado. Taką pastę wykonywałam wiele razy, za każdym razem przekonując się, żę im większa ilość soku z cytryny tym smaczniej i wyraziściej.

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku rozgnieciony i odstawiony na 10min. (dlaczego?przeczytaj poniżej)
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • łyżeczka pokrojonej kolendry opcjonalnie
  • szczypta kminu
  • 1/4-1/2 łyżeczki płatków chili chili dodaje ostrości

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksuj na dość gładką masę.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: awokado, cytryny, czosnku i soli kłodawskiej?
AWOKADO- jest żródłem witaminy K, C, E, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego i potasu (zawiera więcej potasu niż banany). Zawarte w nim antyoksydanty, takie jak: luteina i zeaksantyna korzystnie wpływają na wzrok. Obfituje w dobre tłuszcze, w tym kwasy tłuszczowe omega 3 oraz dobroczynny dla jelit błonnik. Spożywanie awokado może też obniżać poziom cholesterolu.
SOK Z CYTRYNY- jest żródłem witaminy C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedz, potas, selen).