HUMMUS W NIEPOWTARZALNYM WYDANIU?...DLACZEGO NIE, SKORO PYSZNIE I DO TEGO ZDROWO
Gdybyśmy mieli wskazać najbardziej popularny sos do makaronu, z pewnością padłoby na sos pomidorowy. A czy kiedykolwiek słyszeliście o sosie z hummusu? Tak, tego samego hummusu, który podawany jest do pieczywa czy warzyw. Jeżeli lubisz ciecierzycę ten przepis jest z pewnością dla Ciebie. Jeżeli do tej pory nie sięgnąłes po hummus, bo odstrasza Cię jego orientalna nazwa i właściwie nie wiesz co to jest i z czym się go je, to również nie będziesz rozczarowany. Przekonasz się, że hummus to nie tylko zdrowa, pelna wartości odżywczych przekąska, ale i świetny składnik wyśmienitych dań makaronowych. Zaryzykuj i zamień oklepany sos pomidorowy na sosik hummusowy. Obiecuję, że nie pożałujesz.
2-3ząbki czosnkurozgniecionego i odstawionego na 10min (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
½łyżeczki świeżego oregano lub ewentualnie suszonego
½łyżeczki suszonej bazylii
¼łyżeczki suszonego tymianku
garść świeżej bazylii
duża garść młodych liści szpinaku
kilka pomidorów suszonychpociętych w paski
¾szklanki wody z gotowania makaron
sól kłodawska lub himalajska do smaku
pieprz do smaku
Przygotowanie
Ugotuj makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W naczyniu umieść pomidorki, czosnek, hummus, posyp suszoną bazylią, oregano, solą i tymiankiem.
Piecz w temp. 200-215 st.C przez 30-35min.
Po wyciągnieciu z piekarnika wymieszaj ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, świeżą bazylią. Dolej wodę, pozostałą z gotowania makaronu (taką ilość, aby była odpowiednia dla Ciebie konsystencja).
Dopraw pieprzem.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: hummusu, czosnku, szpinaku, oregano, bazylii i soli kłodawskiej?HUMMUS- jest dobrym źródłem białka, witamin z grupy B oraz manganu, miedzi, fosforu i cynku. Cieciorka, ziarna sezamu (tahini), które wchodzą w skład hummusu wykazują działanie przeciwzapalne. Dzieki zawartości błonnika, wspomaga prace systemu trawiennego i korzystnie wpływa na mikroflorę jelit. Ma niski indeks glikemiczny, co zapobiega gwałtownemu wyrzutowi insuliny do krwi. CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).SZPINAK- trudno jest znaleźć warzywo, które zawierałoby więcej drogocennej dla kości witaminy K niż właśnie szpinak. Ponadto obfituje w witaminy A i C, dzięki czemu działa antyoksydacyjnie i unieszkodliwa wolne rodniki. Jest źródłem takich minerałów jak: magnez, żelazo i mangan.OREGANO (LEBIODKA POSPOLITA)- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe. BAZYLIA- źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).